Kategóriák
Fejtágítás

Hogyan válasszunk erős jelszót tárhelyünknek

Egy előző cikkünkben általános biztonsági tanácsokkal láttuk el olvasóinkat. Kiemeltük, hogy az interneten adataink védelmében bejelentkezésünkhöz erős jelszavakat használjunk. Hiszen jelszót állítunk be az e-mail címünkhöz, a bankszámlánk kezeléséhez, és külön a számítógépünkhöz is. Ez az első védelmi vonala privát adatainknak. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen jelszavakat használunk és milyen gyakran változtatjuk meg azokat.

Most pedig térjünk ki arra, hogy válasszuk ki a megfelelő, erős és biztonságos jelszavunkat.

De mégis milyen a jó jelszó?

Mindenki olyan jelszót szeretne választani, ami valóban biztonságos, másik által feltörhetetlen. Azt már tudjuk, hogy a jó jelszó erős, tartalmaz kis és nagy betűket, számokat és speciális karaktereket is. A legtöbb felület automatikusan jelzi, hogy az általunk beírt jelszó mennyire erős. Fontos, hogy a belépéshez használt kód tehát legyen erős, de az is számít, hogy könnyedén megjegyezhessük őket.

Az biztos, hogy a könnyen hozzánk köthető jelszó nem megfelelő, mert egy kis szerencsével kitalálható. Így családtagjaink, gyermekeink vag háziállataink nevét semmiképpen ne használjuk jelszónak. Sőt, kerüljük a leggyakoribb gyenge jelszavakat is, mint a Password12345 és hasonlók. Bár ezek könnyen megjegyezhetőek, de pont ugyanannyira könnyen feltörhetőek is.

Tehát a jelszó kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy az legyen elég hosszú és bonyolult. Minél több karakterből áll a jelszavunk, annál nehezebben lehet feltörni. A szakemberek azt mondják, hogy egy 8-10 karakterből álló jelszó már megfelelően erős lehet. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a fentiek szerint választjuk meg a karaktereket. A legtöbb bank és nagyobb szolgáltató már nem is engedélyez ennél rövidebb jelszót beállítani a fiókunkhoz.

Az is fontos lehet az erős jelszó elkészítéséhez, hogy a kis- és nagybetűket vegyesen, váltakozva használjuk a megadott jelszóban, hiszen így még nehezebb dolguk van a robotoknak a jelszó feltörésével.

Mi a következő lépés, ha megvan a tökéletes jelszó?

Találjunk ki még egyet! A legjobb, ha minden felülethez használjunk külön-külön jelszavakat. A séma persze lehet ugyanaz, a kis- és nagybetűket variálhatjuk ugyanolyan szisztéma szerint, de cseréljük le azokat más karakterekre. Ha véletlenül mégis nyilvánosságra kerülne a jelszavunk valamelyik felülethez és mi ezt használtuk több helyen is, akkor gyakorlatilag minden fiókunkba bejuthatnak illetéktelenek. Nem érdemes ezt megkockáztatni, inkább használjunk külön-külön jelszavakat, és ezek megjegyzése még agytornának is kiváló lehet.

Továbbá használhatunk mondat jelszavakat is, ahol a szóközt helyettesíthetjük egy olyan speciális karakterrel, amit engedélyeznek a felületek. Például: Ma egy csodás nap van. Ebből a generált jelszó lehet:

 M@1Cs0dÁsNaP_V@N

A mondatot könnyebb megjegyezni, és ez már biztosan erős jelszónak minősül. Ráadásul nehezen kitalálható a speciális karakterek miatt. Az ékezetes karakterek azonban nem minden felület fogadja el a kódolás miatt, ilyenkor használjunk az adott betű ékezet nélküli verzióját.

Ha minden felületünkhöz sikeresen generáltunk egy-egy erős jelszót, úgy nincs már dolgunk, mint megjegyezni azokat, legalábbis 2-3 hónapra. Ugyanis ezt követően javasolt a jelszavak módosítása.

Ez az első védelmi vonal, amivel személyes adatainkat megóvhatjuk az interneten, így fordítsunk nagy gondot és időt a megfelelő jelszó kiválasztásra.
Ha pedig a fentiek szerint az Ön jelszava nem tűnik elég biztonságosnak, itt az ideje lecserélnie azt!

A jelszóval azonban még nincs vége a biztonsági beállításoknak, következő tematikus cikkünkben új funkciókkal jelentkezünk majd. Ha szeretne mindent megtenni fiókja biztonsága érdekében, kövesse blogunkat és tippjeinket!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük