Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

Mi legyen a domain nevem?

Az első dolog, amit potenciális ügyfelünk megtudhat rólunk, az a domain nevünk. Már itt is eldőlhet, hogy mennyire keltjük fel a vásárlók érdeklődését, és mennyire tudjuk töményen megfogalmazni az általunk kínált termék vagy szolgáltatás lényegét. Pontosan ezért egy rövid útmutatót készítettünk, amit érdemes figyelembe venni, amikor domain nevet választunk.

Egy kezdő vállalkozás esetében érdemes sok időt szánni a megfelelő név kiválasztására, mert az erre épült brand meghatározza egész működésünket. Viszont ennyire ne szaladjunk előre, mert a szükséges tárhely nélkül nem is lehet nekikezdeni az ötletelésnek. Gyorsan érdeme átfutni a megfelelő ajánlatokat, majd a megfelelő csomag kiválasztása után kezdődhet a kreatív folyamat.

Könnyű lenne egyszerűen a pistiautoszereloje.hu vagy a rokaszeliditesotthon.hu címet választani, mert ugye ebben benne van minden, amit a kis startupunkról tudni érdemes. Mielőtt fejest ugranánk a hasonló ötletekbe, nézzük meg milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a név kiválasztásánál:

  •         legyen rövid
  •         könnyű legyen begépelni
  •         könnyen megjegyezhető legyen
  •         legyenek benne a kulcsszavak
  •         ha lehet és érdemes, utaljunk a helyre (budapestipék.hu)
  •         ha lehet, kerüljük a számokat és különleges írásjeleket (így ne: extra2000-kft.hu)
  •         a megfelelő domain név kiterjesztést tartalmazza (.hu, .eu, .com, .net)

Ezen kívül még egy fontos szempontot kell érvényesíteni, ami néha igen sok kellemetlenséget okozhat, ha foglalt az általunk kiszemelt név. Mivel számtalan kezdő vállalkozás keresi a helyét a neten, érdemes rákeresni, hogy szabad-e még a név.

A fentiek alapján vegyünk tehát egy egyszerű példát. Tételezzük fel, hogy indítunk egy startupot, ami országos szinten kínál online elvégezhető birkanyírás-tanfolyamokat. A megcélzott ügyfélkört, és a fenti szempontokat figyelembe véve, a jó választás mondjuk a birkanyiras.hu vagy a gyapjusuli.hu lennének. Ebben benne van minden, amit az adott szolgáltatásról tudni érdemes, mégis rövid és találó, és még szabad is.

Ha úgy döntünk, hogy kezdő vállalkozásunknak online felületet vásárolunk, akkor érdemes ellátogatni a Webonic oldalára és átböngészni az akciós domain név szolgáltatásokat, továbbá ugyanitt ellenőrizni tudjuk, hogy még foglalható-e a név.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük