Kategóriák
Nincs kategória

Kreativitástippek: mit csináljunk, ha nem jönnek az új ötletek

Rengetegen dolgozunk kreatívnak mondott iparágakban, ahol elvárás, hogy napi szinten újabbnál újabb és jobbnál jobb ötletekkel nyerjük meg a világot magunknak. A kreativitás azonban nem csak a reklámszakma sajátja, sőt, igazából mindenkinek jelen van a napi munkafeladatok között ilyen vagy olyan formában. De mi történik akkor, amikor nem jön az ihlet?

A kreativitás kútjának kiszáradása az egyik leglátványosabb vészjelzője annak, hogy bizony közel állunk a kiégéshez. Az agyunk így próbál meg szólni, hogy akár mára, akár a hétre, de akár az elmúlt pár hónapra is már elég volt a munkából. Néha azonban nincs mese, a “gyár” ettől nem állhat meg, és át kell lendülnünk a holtponton.

A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy változtatunk az eddigi helyzetünkön – legyen az mentális vagy fizikai állapotunk. Álljunk fel az asztaltól, igyunk egy kávét, sétáljunk egyet, üljünk át egy másik részére az irodának, vagy csak kicsit dolgozzunk egy másik feladaton. Csináljunk valami olyat, amit egyébként élvezünk. Egy kis csocsózás, egy kis csokievés, egy kis ökörködés a nagyon komoly dolgokra fenntartott whiteboardon. A munkatársakkal való csevegés is segíthet, hiszen a bajtársias bólogatások minden lélekre simogatólag hatnak.

Ha meg van egy kis időnk kimozdulni az iroda adta lehetőségeiből, akkor éljünk is vele! A mozgás például tökéletes az ilyen kizökkentésre, hiszen aktivitást és koncentrációt igényel testünktől, viszont valószínűleg teljes más természetű is ez az aktivitiás, mint amit a kreatív feladatunk épp igényel. A mozgás amúgy is bizonyítottan rengeteg pozitív éllettani hatással bír, így annak elhanyagolása könnyen a munka rovására megy hosszú távon, nem is beszélve az élet egyéb területeiről.

Sokaknak segít egy forró, hideg, vagy éppen váltakoztatva lezavart forró-hideg zuhany is. Nem minden munkahelyen van erre lehetőség (otthonról dolgozók előnyben!), meg azért a vizet se feltétlen kell emiatt minden alkalommal elpancsolni, de ha épp ezt látjuk az egyetlen megoldásnak, akkor miért ne. A produktivitás oltárán néha áldozatokat kell hozni.

Ha meg minden kötél szakad, akkor mindig ott az örök barát: egy tequila a kollégákkal. Persze csak szigorúan akkor, ha a munkakörnyezet engedi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük