Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

5+1 hiba, amit elkövethetsz domain név választásnál

Domain nevünk egy életre összefüggésbe kerülhet cégünkkel, így nagyon fontos, hogy gondosan válasszuk meg, hogy szeretnénk, hogy klienseink elérjenek minket az interneten keresztül. A domain név nem csak egy képet, egy első benyomást ad vállalatunkról, de a brand értékünket is meghatározhatja.

Ebben a cikkben összefoglaltunk 5+1 általánosan elkövetett hibát, amit domain név választásnál elkövethetünk, remélve, hogy ez majd útmutatásként szolgál a jövőben.

1. Túl hosszú

A domain név választásnál nem a méret a lényeg. Senki sem akar hosszú perceket eltölteni azzal, hogy egy 15-20 karakterből álló sorozatot próbáljon beírni a böngészőbe, és akkor még nem számoltunk azzal, ha véletlenül elrontja, és kezdheti elölről az egészet. Ideális esetben egy domain név nem hosszabb 8-10 karakternél, pont azért, hogy könnyen megjegyezhető és viszonylag rövid idő alatt beírható legyen.

2. Túl komplex

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódva bizton állíthatjuk, hogy a túl komplex módon összeállított karaktersorozat is sok fejfájást okozhat egy internethasználó számára. Törekedjünk az értelmes szavak használatára, amiket a hétköznapi emberek is megérthetnek, és könnyen megjegyezhetnek.

3. Nem a cégünkhöz kapcsolódik

Ha például számítógép alkatrész eladással foglalkozunk, akkor ne válasszunk olyan domain nevet, ami egyáltalán nem kapcsolódik hozzá. Igyekezzünk az adott iparágunk keretein belül szavakat, szókapcsolatokat alkalmazni, amelyek reprezentálják saját tevékenységi körünket, és egyfajta képet nyújtanak az internetezők számára arról, hogy valójában mivel is foglalkozhat vállalatunk.

4. Számok és írásjelek

Bár a számok és írásjelek (legfőképp a kötőjel) használata elterjedt a domain nevek körében, ha lehet, inkább mellőzzük ezek használatát. Ezek a karakterek bonyolultabbá tehetik domain nevünket, így a célcsoportunk nehezebben fogja tudni elérni honlapunkat. Ha számok ketté szakítanak egy szót, szintén problémát jelenthet, amitől domain nevünk elvesztheti vonzerejét. Törekedjünk arra, hogy ne használjuk számokat, írásjeleket, csak abban az esetben, ha tényleg elengedhetetlennek tartjuk.

5. Értelmetlen

Nem csak az lehet a probléma, ha túl hosszú a domain nevünk, de az is, ha értelmetlen. Értelmes, a hétköznapokban is gyakran használt szavak könnyen megmaradnak az emberek emlékezetében, a szavak egyedi, azonban ésszerű keretek között való párosítása pedig növelheti az érdeklődést saját honlapunk iránt, valamint bebiztosít minket, hogy könnyebben megjegyezzék domain nevünket.

+1  Levédett, copyrightolt szavakat, neveket használ

Fontos, hogy az a szó, kifejezés, amit domain nevünknek választunk, ne legyen egy már meglévő cég bejegyzett, levédett kifejezése. Ez egyfelől azért jelenthet problémát, mert honlapunk könnyen összekeverhető lesz egy másik vállalat weboldalával, másfelől az a bizonyos másik vállalt akár bírósági perhez is folyamodhat ellenünk.

Összefoglalva tehát a legfontosabb alapelveket domain név választásnál, azt tanácsoljuk, hogy domain nevünk legyen könnyen megjegyezhető, rövid, értelmes, és mindenképpen kapcsolódjuk cégünk imidzséhez. Ha ezeket a szempontokat betartjuk, akkor egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy vállalatunk, honlapunk helyet kapjon az internet világának körasztalánál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük