Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

SEO tippek domain név választáshoz

Mint azt már korábbi cikkünkben is hangsúlyoztuk, a domain név döntő lehet egy weboldal sikerességében. Mindegy, hogy honlapunknak mi a témája – webshop, blog, portfólió – a lapra látogatók először mindig domain nevünkkel fognak szembesülni, ezért is fontos a jó választás.

Cikkünkben összeszedtünk 5 tippet, amivel optimalizálhatjuk domain nevünket, hogy ne csak minél több embert érjünk el, de az oldalunkkal összefüggésbe hozott kifejezés is maradandó legyen.

1. Legyen könnyen megjegyezhető!

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mennyire is fontos, hogy domain nevünk olyan legyen, amit az emberek könnyen megjegyeznek. A rosszul megválasztott domain név lehet az elsődleges oka a honlapunk sikertelenségének, és nagyon gyakran felelős azért, hogy egy-egy cég, weblap eltűnik a süllyesztőben.

Tippek:

  • Válasszunk olyan nevet, ami a 15 karaktert nem haladja meg,
  • Kerüljük el a karakterek, írásjelek alkalmazását,
  • Legyünk kreatívak (az emberi kreativitásnak nincs határa).

2. Gondolj a kulcsszavakra!

Még mielőtt fejest ugranál a meggondolatlan domain név vásárlásba, gondold végig, hogy az, amit választottál, milyen kulcsszavakkal hozható összefüggésbe. A kulcsszavak is döntő szerepet játszanak weboldalunk sikerességéhez, hiszen ezek fognak hozzásegíteni minket ahhoz, hogy otthagyjuk lábnyomunkat az internet végtelen világában.

Tippek:

  • Keressük meg, melyek azok a kulcsszavak, amelyek leginkább kapcsolódnak bizniszünkhöz,
  • Használjunk különböző keyword tool-okat, hogy a legjobb kulcsszavakat találjuk meg.

3. Ne feledd az átirányítást!

Ha a felhasználó véletlenül egy karaktert elgépel, miközben domain nevünket írja be a böngésző fejlécébe, az az üzenet fogadja, hogy a „keresett oldal nem található”. Ilyenkor értetlenül ülnek a számítógép előtt, és azon gondolkoznak, hogy vajon mit gépelhettek el. Nyilván, ha nagyon nagy a különbség a saját domain nevünk és a felhasználó által beírt név között, sosem fog kilyukadni a saját oldalunkon. Azonban, ha csak egy karakter a különbség, például happy.com helyett hapy.com-ot írt be, érdemes arra gondolnunk, hogy azt a domain nevet is vegyük meg, amiről automatikusan átirányíthatjuk a felhasználót az eredeti honlapunkra.

Tippek:

  • Próbáljuk meg végiggondolni, hogy a felhasználók milyen hibákkal írhatják be a domain nevünket,
  • Vásároljuk meg a hasonló domain neveket is.

4. Az a bizonyos domain végződés!

A több mint 330 millió regisztrált domain névből majdnem a fele vagy .com-ra, vagy .net-re végződik. Elsőre nem tűnhet döntő faktorba, hogy mi áll a domain nevünk végén. Azonban ha jobban belegondolunk abba az eshetőségbe, hogy egy átlagos internetfelhasználó ha elfelejti a domain név végződést, automatikusan a .com végződére asszociál, akkor már meg is érthetjük miért olyan fontos a Top Level Domainek (TLD) használata.

Tippek:

  • Ha lehet, használjuk a .com végződést,
  • Kerüljük el az olyan végződéseket, mint például a .name, .biz, .info, vagy a .ws.

5. A felhasználókért!

Igaz, hogy az is nagyon fontos, hogy a keresőmotorokra optimalizált domain nevet válaszzunk, de sose feledjük miért hoztuk létre a weboldalunkat: Azért, hogy minél több felhasználót elérjünk! A hangsúly pedig a felhasználókon van.

Tippek:

  • Domain nevünk tükrözze a honlapunk stílusát és a témáját,
  • Legyen könnyen megjegyezhető,
  • Legyen célcsoport-orientált.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük