Kategóriák
Színfalak mögött

Hogy kapcsolódik egymáshoz a zene, a macskák és a Webonic? – Interjú Selmeczi Viktóriával

Selmeczi Viktória, vagy ahogy mi ismerjük, Wiki, a Webonic ügyfélszolgálati csapatának oszlopos tagja. Olvassátok el a vele készített interjút!

Hogyan jutottál el az egészségügytől az IT-ig?

Egészségügyi szakközépiskolába jártam és bár nagyon szerettem a szakmai tárgyakat végül nem ezen a területen tanultam tovább. Középiskolában már inkább a marketing és az IT volt ami igazán érdekelt. Mindenképpen valami kreatívat, színeset szerettem volna, így jött az IT és a web. Azért a mai napig eszembe jut, hogy szívesen lennék mentős.

Mióta dolgozol a Webonicnál?

2014 márciusában kezdtem, ha jól emlékszem 18-án. Előtte nem dolgoztam hasonló területen, csak a saját szórakozásomra, vagy ismerősöknek készítettem blog sablonokat. Első munkahelyem Székesfehérváron volt egy építész cégnél, mint marketing asszisztens, utána Móron dolgoztam. Ezután láttam az akkor még Gyümölcstárhely-ként ismert Webonic-os hirdetést, és jelentkeztem.

Mik a kedvenc ügyfél élményeid?

Volt egy ügyfélünk, aki .hu-s domain nevet szeretett volna, de azt nem lehetett titkosítani. Végül sikerült meggyőznöm és ugyanazt a domain nevet .net végződéssel regisztráltuk, amivel megoldottuk a problémát.

Nagyon sok régi ügyfelünk van, akik rendszeresen felhívnak minket, és ilyenkor a probléma megoldásán kívül megkérdezik, hogy vagyunk, milyen idő van Fehérváron. Nagyon jó, hogy sok ügyféllel ilyen személyes kapcsolatunk van, ez motiváló a munka során.

Egy másik jó sztori volt a Csíki Sör domain-je. A mi segítségünkkel sikerült regisztrálniuk a domaint és megnyerni a Tanácsadó Testületi eljárást. A Csíki Sör egyébként a mai napig ügyfelünk, még mindig van nálunk tárhelyük, illetve rengeteg domain-jük.

Egy másik sztori ami eszembe jutott egy esküvővel kapcsolatban történt. A pár a keresztneveiket szerette volna domain-ként regisztrálni, de vannak olyan keresztnevek, amiket vezetéknévként is használnak. Ebből adódott a probléma, mert nevet .hu domainként csak a név viselője, vagy az általa meghatalmazott személy/szervezet regisztrálhat. A pár kétségbe volt esve, hogy nem sikerült a regisztráció, már az esküvői meghívók már ki voltak küldve a megálmodott domain névvel. Így a Facebook-on kerestünk egy megegyező nevű embert, aki ilyen vezetéknév-keresztnév kombinációval rendelkezett. Végül egy fiatal lányra esett a választás, aki írt egy meghatalmazás, hogy domain-t regisztrálhassunk a vőlegény nevére.

Nagyon sokféle problémával keresnek meg minket nap mint nap, és ügyfélszolgálatosként elsődleges célunk, hogy ezeket, akár kreatív módszerekkel is, de megoldjuk.

Mik voltak az eddigi legfurcsább kérdések ügyfelektől?

Nekem tulajdonképpen már az is furcsa, amikor megkérdezik, mi az a domain név, vagy mi az email cím. Lehet ez azért van, mert nekem ezek már teljesen általános kifejezéseknek számítanak. Vannak olyan esetek is, amikor megkérdezem, mi az ügyfél domain neve, és ő email címet ad meg. Sok példa van arra, amikor az ügyfelek valójában nem tudják, mit szeretnének. Ilyenkor megkérjük őket, hogy mondják el mi lenne a végső cél, ahová szeretnének kilyukadni, és ezután már tudunk segíteni, hogy milyen szolgáltatásra is van szükségük.

Előfordult már olyan is, hogy tévesen hívtak minket. A webshopoknál kötelező feltüntetni a mi elérhetőségeinket is, és volt, hogy telefonáltak, hogy kerti sátrat szeretnének venni, vagy, hogy hogyan kell intézni a garanciát a terméknél. Ilyenkor az adott webshop oldalán keresünk egy másik elérhetőséget (ami nem a Webonic-é) és átirányítjuk az ügyfeleket.

Már több mint 4 éve dolgozol a Webonic-nál. Mi volt a kedvenc Webonic-os élményed eddig?

Nagyon szeretem a céges bulikat Pozsonyban és a karácsonyi összejöveteleket, de a 15 éves születésnapunk volt az egyik legjobb, amire kiemelt ügyfeleinket is meghívtuk, és nagyon jó volt megismerni őket szemtől szemben is. Itthoni vonatkozásban: talán a lecsófőző fesztivált említeném, vagy a közös hamburger készítést az irodában, palacsinta sütést. Mindig jó móka együtt főzni, és együtt enni. Na és a LAN parti munka után is nagyon szuper volt! Minden esemény jó igazából, amikor összejön a csapat, ilyenkor lehet beszélgetni, megismerhetjük egymást a munkán kívül is.

Milyen zenét hallgatsz munka közben? Ki teszi be a spotify listát a közösbe?

Régen mindig a saját Spotify profilommal jelentkeztem be, és a saját zenéimet játszottam. Leginkább rap, vagy r’n’b, hip-hop zenét szeretek hallgatni, de mivel ezt nem mindenki szereti, így hagyom a többieket is érvényesülni.  Aztán ahogy a kollégák is kezdtek hozzáadni zenéket a lejátszási listáimhoz, egyre nagyobb szükség volt a saját céges Spotify profilra, hogy bárki bármikor elkapcsolhasson egy-egy zenét. Létrehoztunk egy fiókot, amibe mindenki be tud jelentkezni, és a csatlakoztatott eszközökön le tudják játszani a kedvenceket. Általában az én gépemhez van csatlakoztatva a hangfal, hiszen én ülök a legközelebb hozzá. Néha felbukkannak nagyon vicces zenék is, amik valami véletlen folytán kerülnek be a lejátszási listáinkba. 🙂 Kis csínytevések, amik feldobják a napunkat.

Jelenleg van pár nyilvános listánk, amibe mindenki elment kb. 3-4 zenét. Van egy hétindító listánk is, hogy felpörgessük a munkát hétfőnkét. Néhányan nagyon szeretik a retró zenét, így gyakran szokott retró buli is lenni, főleg a hét vége felé.

Mit csinálsz munka után? Mik a kedvenc hobbijaid?

Mivel Móron élek, minden nap buszozok egy órát, így végül csak 6 – negyed 7 körül érek haza. De ha tehetem – és nem vagyok túl fáradt – szeretek bringázni a Vértes lábánál, van ott egy szuper bicikli út. Hétvégente pedig gördeszkázni szoktam az unokaöcséimmel. Egyébként a számítógépes játékok azok, amik igazán ki tudnak kapcsolni.

A buszon általában zenét szoktam hallgatni, vagy csendben a tájat bámulva átgondolom a napomat.

Mi a reggeli rutinod?

A kapkodás – Általában le is vagyok tolva ezért, és próbálnak ösztönözni arra, hogy keljek fel és készüljek el időben. Reggelente legalább háromszor kinyomom az ébresztőt, és utána meg persze kezdődik a rohanás. Az első dolog, hogy megetetem a macskáimat, akár csukott szemmel is. Két macskám van, Cuki és Mia, és ha nem kapnak enni ébredés után azonnal, akkor nagy lármát csapnak. A macskaetetés után jöhet klasszikus készülődés, egy kávé, majd zuhanyzás, fogmosás.

Gyakorlatilag meg is válaszoltad a következő kérdésünket, de azért íme: Kávé, tea, vagy egyik sem?

Is-is, minden reggel kávézom, de teát is szoktam inni, főleg ha rossz idő van, vagy megfáztam. A lányok az irodában szoktak hűvösebb időben gyógyteákat is készíteni, ami nem tartozik a kedvenceim közé, de segít a megfázásoknál, szóval muszáj meginni.

Hogyan eszed a palacsintát?

Klasszikusan: kakaós, lekváros, túrós formában. A nagymamám által készített lekvár a legjobb palacsintában, főleg a birsalma! Azért megy a verseny apukámmal. 🙂

Mi az ami nem maradhat ki a napodból?

A reggeli kávé, és az emailek, és a Slack ellenőrzése. Ezeket még akkor is megnézem, amikor szabadságon vagyok. De ezen kívül nincs kifejezetten semmi extra, mindennapos tevékenységem.

Mi a legfurcsább tárgy a táskádban?

Talán a mini szőreltávolító henger, ami számomra alapfelszerelés, hiszen két macskám van, de mások számára talán furcsa lehet. A napi rutinhoz egy kis kiegészítés: minden nap leszedem a macskaszőrt a ruháimról.

Honnan jött a dupla w-s név? Mi először a wiki-pédiára gondoltunk.

Még nagyon régen, amikor az első email címet csináltam talán 10 évesen, nem szerettem volna egy sima viki@freemail.hu-s email címet. Sokan voltak akkoriban, akik ck-val, vagy y-al írták a Vikit, de nem akartam beolvadni, így jött tulajdonképpen a Wiki. Ezt a nevet inkább Slack-en és online felületeken használom, játékokban, privát emailekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük