Kategóriák
Fejtágítás Tech

Mi mindent tud rólunk a Google?

Kíváncsi vagy, mi mindent tud rólad a Google? (Nem kell megijedni, azt nem tudja, milyen fogkrémet használsz!) Az adattárolás modern korában nem meglepő, hogy az internetes megacég, a Google igen sok mindent tud rólunk. És hogy miért? Ezen tárolt adatok segítik a fejlesztők munkáját, hogy kényelmesebbé tegyék az internetes felhasználói élményt, és visszajelzést adnak az esetleges problémákról is. De nekünk is jogunk van tudni, hogy a Google milyen adatokat tárol rólunk. Íme, 6 olyan dolog, amit az internetes cég tud rólunk.

Személyre szabott hirdetések

Ahhoz, hogy személyre szabott hirdetéseket kapjunk, a Google létrehozza minden egyes felhasználó profilját. Itt tárolódnak az adatink visszamenőleg is. Ezen adatok alapján pedig kiválasztja, hogy kinek, milyen ajánlatokat, hirdetéseket jelenítsen meg a keresőoldalakon.

A Google tudja, hol járunk

Ha Android operációs rendszert használsz mobiltelefonodon, és a helymeghatározás nincsen kikapcsolva, akkor a rendszer állandó jelleggel jegyzi tartózkodási helyed. Nézd meg, hol jártál az elmúlt 30 napban!

Böngészési előzmények

A Google azt is tudja, hogy mit böngészünk az interneten, mindemellett megjegyzi, milyen Google reklámokra kattintottunk. Így ha véletlenül is kattintasz egy reklámra, az tárolva lesz a szerveren, és talán egész életben kísérteni fog.

Google szolgáltatások

Tekintsd meg az összes eddigi tevékenységed, amit a Google szolgáltatásain belül (Gmail, Youtube, Blogger, Google+) indítottál. Arra is lehetőséged van, hogy havi összefoglaló jelentést kérj ezekről a tevékenységekről.

Milyen alkalmazásoknak adtál engedélyt?

Ezen az oldalon megtalálod az összes olyan alkalmazást, amelyeknek engedélyezted a Google fiókodba való belépést. Ezenfelül megtekintheted a jogosultság konkrét típusát is.

Mentsd le az összes tárolt adatodat!

Pár kattintás segítségével lementheted minden Google-nél tárolt adatod: e-mailek, könyvjelzők, névjegyek, tárhely adatok, profil információk, Youtube videók és fényképek.

A fent említetteken kívül, a Google megőrzi az összes YouTube videómegosztón keresztül beírt keresési találatunkat is.

Reméljük, hogy ezzel a cikkel sikerült tisztább képet alkotnunk a Google oly gyakran emlegetett virtuális hatalmáról. A kérdés, ami valószínűleg mindannyiunkban megfogalmazódott már: egyszerű felhasználóként, vajon tudom befolyásolni az adatgyűjtést? A válasz: igen! Elég, ha beállítjuk ezt az opciót, amire a beágyazott linkek többsége lehetőséget is nyújt. Így mi szabjuk meg, mit osztunk meg a jelen idők leghatalmasabb IT óriásával, a Google-lel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük