Kategóriák
Fejtágítás Tech

Hogy néztek ki a technológiai óriások a kezdetekben?

Az elmúlt 20 évben a webdesign hihetetlen fejlődésen ment keresztül annak ellenére, hogy sok intézmény még mindig ragaszkodik a 90-es években létrehozott weboldalához. Vajon hogyan néztek ki a legnagyobb technológiai óriások és közösségi weboldalak, amikor elindultak? Olvassatok tovább, hogy megtudjátok!

Google (1998)

Google pôvodný web

A Google a Stanford egyetem szerverén indult el először, a Google domaint pedig 1997-ben regisztrálták. Az eredeti neve BackRub volt. Ez az elnevezés Sergej Brin és Larry Page kreativitásának volt köszönhető.

Facebook (2004)

Facebook Web

Tudod, kinek az arca rejtőzködik a bináris kód mögött a bal felső sarokban? Andrew McCollum, Mark Zuckerberg osztálytársa alkotta meg 2014-ben a thefacebook logóját, és belekomponált a dizájnba egy titokzatos férfit. Ő Al Pacino.

YouTube (2005)

YouTube pôvodný web

A YouTube-ot három kolléga, Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim alkotta meg, akik korábban a PayPal-nál dolgoztak. A YouTube (mai) koncepciója akkor még nem született meg, hiszen ők videós társkereső oldalt akartak készíteni. A YouTube jelenlegi CEO-ja Susan Wojcicki, akinek a garázsában Sergej Brin és Larry Page megalapította a Google-t.

Amazon (1995)

Amazon web

Te vásárolnál egy ilyen honlapon? Az Amazon állítólag a Cadabra nevet kapta volna eredetileg, ami az Abracadabra szóból eredt. Ezt az ötletet viszont lesöpörték az asztalról, amikor Bezos ügyvédje félreértette, és “cadaver”-t hallott, ami tetemet jelent.

Apple (1996-os weboldal)

Apple pôvodný web

Az Apple 1976-ban kezdte el értékesíteni legelső saját számítógépét Apple-1 néven, melynek fejlesztője és dizájnere Steve Wozniak volt. Az akkori eladási ára $666,66 volt. Ennek köszönhetően sok összeesküvés-elmélet született, miszerint az Apple mögött álló emberek sátánhívők voltak. Az igazság azonban ennél prózaibb volt. Mikor Wozniak meglátta a $667-os árat, módosította azt, mert szerette az ismétlődő számokat.

eBay (1995)

E-bay dizajn 1995

Az eBay eredeti neve AuctionWeb volt. 1997 szeptemberében azonban Pierre Omidyar, a tulajdonos és Jeffrey Skoll, az eBay első alkalmazottja úgy döntöttek, átnevezik a honlapot, mert az ügyfelek már eleve így hívták, hiszen az AuctionWeb az eBay tulajdonában volt.

LinkedIn (2003)

LinkedIn

Így nézett ki a LinkedIn a megalapítása idején. Alapítója korábban a PayPal igazgatótanácsának tagja volt, ám az eBay általi felvásárlását követően Reid Hoffman saját projektbe kezdett – egy szakmai közösségi háló létrehozásába.

Twitter (2006)

Twitter web

Néhányan közületek még lehet, hogy emlékeznek a Twitter eredeti dizájnjára. Ez a közösségi háló eredetileg a Friendstalker nevet kapta. Szerencsére ezt még az indulása előtt megváltoztatták. További ötletek is felmerültek: Twitch, Twitcher vagy Jitter.

Yahoo (1994)

Yahoo Web 1994

A Yahoo-t két mérnök, Jerry Yang és David Filo alapította meg. A projekt eredeti neve a “Jerry and David’s guide to the World Wide Web” volt. A Yahoo gyakorlatilag a “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” rövidítése volt. Jerry és David a felkiáltójelet azért rakta a végére, mert a Yahoo márka már egy BBQ szószt előállító vállalat tulajdonában volt.

Netflix (2005)

Netflix 2005

A Netflix ötlete 1997-ben született meg, amikor a Netflix CEO-ja kénytelen volt 40 dollárt kifizetni az Apollo 13 videókazettájáért. A stream szolgáltatás ugyanabban az évben indult el, tehát hamarabb, mint a Google. 2000-ben a Blockbuster szerette volna felvásárolni a Netflixet 50 millió dollárért – ám elutasították. A Blockbuster azóta gyakorlatilag eltűnt, míg a Netflix értéke ma már 20 milliárd dollár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük