Kategóriák
Fejtágítás

Készítsd el a saját blogodat – lépésről lépésre, kezdőknek

Saját blog indításán gondolkozol? Elsőre kicsit összetett folyamatnak tűnhet, ha még nem csináltál ilyet, de szerencsére a Websupport ebben is segít. 

Az első blogomat még középiskolás koromban készítettem, akkoriban az MSN felülete kínált erre alkalmas, kényelmes felület. Sok funkció nem volt, de tudtam beállítani profilképet, és az oldal színeit is lehetett változtatni.

A social media berobbanása előtt a blogok népszerűsége töretlen volt, mindenkinek voltak kedvenc blogjai, amit olvasott, legyen szó utazásról, közéletről, étkezésről, divatról, vagy bármi másról. 

A blogoknak továbbra is kiemelt szerepe van a marketingben és az önkifejezésben. Ha blog indításán gondolkozol jó helyen jársz, és mindenképpen bátorítunk a létrehozására. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy technikai oldalról mit kell tudni egy blog indításáról.

3 dolog, amire szükséged lesz a blogodhoz

Nézzük meg, mi az a 3 technikai elem, ami mindenképp kelleni fog. Ezeket kifejtjük bővebben a cikkben, így ha elsőre kínai, semmi gond:

  1. Tartalomkezelő (CMS)
  2. Domain név és tárhelyszolgáltatás
  3. Tetszetős blog sablon, amit módosíthatsz

Mi az a tartalomkezelő, és hogyan működik?

A webre kezdetben statikus, HTML alapú weboldalakat kellett kézzel feltölteni, ha valaki tartalmakat akart megjeleníteni a weboldalán. Ehhez sokszor egy programozó segítségét kellett igénybe venni, aki elkészítette a HTML dokumentumot. Nem csoda ha megjelent az igény arra, hogy ez a folyamat minél egyszerűbb, minél közvetlenebb legyen.

Ezt teszi lehetővé manapság egy tartalomkezelő rendszer (CMS – content management system). A böngészőből elérhető adminisztrációs felület segítségével perceken belül tölthetünk fel cikkeket, oszthatunk meg képeket és videókat a látogatókkal a weboldalunkon. Nincs szükség hozzá informatikusra, vagy programozóra. 

Noha lehetőség van egyedi tartalomkezelő rendszer fejlesztésére (ha megbízol vele egy webfejlesztőt), de ez akár több százezer forintba is kerülhet. Így vélhetően jobban jársz egy ingyenes CMS rendszer használatával.

A megfelelő CMS kiválasztása

Manapság blogot indítani könnyebb, mint valaha.

WordPress(.org)

Ingyenesen elérhető CMS, ideális blog készítéséhez. A WordPress a legelterjedtebb tartalomkezelő, az interneten elérhető weboldalak több mint 40%-a WordPress-t használ. A CMS-t rendszeresen frissítik és fejlesztik, a hazai WP közösség pedig készséggel segíti a kezdő és haladó felhasználókat egyaránt. A Websupportnál csupán néhány kattintással telepíthető, így perceken belül használható is. 

Blog.hu

Ingyenesen használható blog szolgáltatás, saját blog.hu-s aldomaint is választhatunk (pl. azenblogom.blog.hu). Korábban népszerű platform volt Magyarországon, mára már kissé megkopott, nem tartja a lépést a modernebb megoldásokkal, és csak korlátozottan testreszabható a blogunk megjelenése. Azonban kezdetnek nem rossz megoldás.

Melyiket válasszam?

Szerintünk a legjobb megoldás a saját WordPress oldal létrehozása, amihez domain címet is rendelsz. A WordPress használata ingyenes, mégis rugalmas, csak a domain és a tárhely jár némi kiadással, ami havonta pár száz forintot jelent.

Mit jelent az, hogy domain? Miért kell a bloghoz?

Mikor az interneten begépeled egy weboldal címét (pl.: google.hu), akkor gyakorlatilag egy domain nevet adsz meg. A domain nem más, mint az internetes cím szakmai neve. A blogod indításához mindenképp szükséged lesz egyre, hogy az olvasóid megtaláljanak.

A domain két elemből áll. Az egyik az előtag, például: petiblogja. A másik a domain végződés, ami sok minden lehet, Magyarországon a “.hu”. Tehát így lesz a petiblogja.hu.

Jó hír, hogy több mint 500 különböző domain végződés közül lehet választani. A végződések ára azonban eltérő. A legnépszerűbbek a .com, .org, .eu, .hu, .net végződések (ezek általában olcsóbbak), de akadnak különlegesebbek is, például a .beer, .blog, .club, .yoga végződések (ezekért az átlagnál többet kell fizetni).

Nem árt tudni: a domain bejegyzése minimum egy évre történik (nem csak a Websupportnál, hanem mindenhol). 

Ideális esetben olyan végződést érdemes regisztrálni, amely országból szeretnénk látogatókat fogadni, például egy magyaroknak szóló bloghoz kézenfekvő a .hu végződés használata.

A domain név kitalalása tehát a következő lépés. Érdemes könnyen megjegyezhető, a blog tartalmát tükröző nevet választani, de természetesen ez mindenkinek a saját döntése. Egyéni vállalkozók  és bloggerek általában a saját nevüket választják, viszont, akinek gyakori a vezetékneve ott jó eséllyel már valaki lefoglalta a domain nevet korábban. Azt javasoljuk, hogy a Websupport domain keresőjét használva ellenőrizd, hogy a domain név, amit kitaláltál, szabad-e még (ne felejtsd el a végződéssel együtt beírni).

Ha például mobilalkalmazásokról szeretnél írni, akkor a mobilapphirek.hu domain név jó ötlet. Viszont, ha később bővíteni szeretnéd a blogod témaköreit, akkor a név már nem feltétlenül fogja pontosan tükrözni az oldal tartalmát.

Szerencsére egy embernek nem csak egy domaint van lehetősége vásárolni. Így ha több témában blogolnál, vagy bővítenéd a korábbi blogodat, akkor új domain bejegyzésére is van lehetőséged.

Hogyan lehet új domaint regisztrálni?

A domain vásárlás korábban körülményes folyamat volt papírmunkával, ma már jóval egyszerűbb. Gyakorlatilag online pár klikk az egész, .hu domainek esetében van egy kb. 24 órás átfutási idő (amíg a hivatalos Nyilvántartó ellenőrzi a kérést). 

Első lépés – Foglaltság ellenőrzése

Irány a domain ellenőrzésére szolgáló oldalunk, ahová írd be a leendő oldalad vagy blogod címét.

Domain név ellenőrzése

Második lépés – Kosárba vele

Ha a domain szabad, érdemes lecsapni rá, amíg más nem foglalja le.

Domain név rendelése

Harmadik lépés – Vásárlás befejezése

A kosár úgy működik, mint bármelyik másik webshop.

Megjegyzés: vannak domainek, amelyek regisztrációjához különleges szabályok vonatkoznak. Bizonyos országok domain végződéseit csak akkor használhatod, ha van ott vállalkozásod, vagy lakcímed. Szerencsére a .hu végződés mindenki számára nyitott.

Domain kosár

Mi a webhosting?

A webhosting egy virtuális raktár a blogod tartalmának tárolására, beleértve a CMS-t is.

Amikor egy címet beírsz a böngésződben, akkor gyakorlatilag egy szerverhez (és tárhelyhez) csatlakozol, ahol az adott weboldal fájlait (képek, szövegek, stb.) tárolják.

Hogyan lehet tárhelyem a bloghoz?

Ne aggódj, nem szükséges saját szervert vásárolnod otthonra. Amikor tárhelyet rendelsz, gyakorlatilag kibérled az adott cég (például a Websupport) szerverein a megfelelő helyet magadnak. Ez sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldás, mint a saját szerver üzemeltetése, pláne ha egyszerűbb weboldalakról, vagy blogról van szó.

Választhatsz megfelelő csomagot magadnak tárhely opcióink közül. Kérdés, melyik a legmegfelelőbb céljaidnak. The Hosting csomagunk például rendelkezik külön WordPress változattal is, amelyen már telepítve lesz a WordPress legfrissebb verziója. Ez jó megoldás azoknak, akik nem szeretnék saját maguk elvégezni a telepítést. 

Miért nem ajánlunk ingyenes tárhely megoldásokat? Számos internetes oldal kínál ingyenes tárhelyet. Sajnos ezek legtöbbször elavult rendszereken futnak, az ingyenesség miatt csak nagyon kevés helyet, és alacsony sebességet kínálnak. Sok esetben ezt tovább lassítják a reklámok, amiket cserébe elhelyeznek az oldaladon, gyakoriak a kötelező bannerek középen, vagy az oldal szélén. 

Mi a sablon?

A legtöbb CMS egy sablont használ. A WordPress sem kivétel, egy alap sablon mindig be van állítva rajta. A sablon tartalmazza az oldal elrendezésének a módját, színeit, stb. Ha hozzáadsz egy tartalmat az automatikusan a beállított sablon szerint fog megjelenni.

Telepítés után, mikor először betöltöd az új WordPress oldalad, akkor valami ilyesmit fogsz látni:

WordPress blog sablon

Szerencsére, a WordPress előnye, hogy számos sablon közül lehet választani. Van köztük ingyenes, és olyan is, amit profik kódoltak, ezek ára 20-50 Euró között mozog (egyszeri díj). A sablonokra további sitebuilder-t (azaz a weboldal vizuális építésést elősegítő kiegészítőt) lehet telepíteni. Legnépszerűbbek: Divi, Elementor, Gutenberg.

A WordPress felületén belül nagyjából 8000 ingyenes sablon található, ami pár klikkel telepíthető. Fontos: egyszerre egy sablon futhat az oldaladon.

WordPress témák

Ha profi sablont szeretnél vásárolni, akkor a Themeforest oldalát javasoljuk. Itt viszonylag olcsón lehet profi sablonokhoz és pluginekhez (bővítmény) jutni. A sablon kiválasztását az oldalon található vélemények, képek, és demozási lehetőség segíti. 

A Themeforest sablonok további előnye, hogy gyakran a sablon részét képezik olyan pluginek, vagy sitebuilder kiegészítők (Divi, WPBakery), amelyekért amúgy külön kellene fizetni, de így a sablon ára ezeket is tartalmazza.

Nagy népszerűségnek örvend az Elementor builder, amit szinte bármelyik sablonra telepíthetsz. Van ingyenes és fizetős verziója is. Egy blog fejlesztéséhez az ingyenes verzió megteszi.

Ingyenes vagy fizetős sablon a bloghoz?

Ha nem szeretnél költeni a weboldaladra, akkor egy ingyenes sablonnal is elindulhatsz. Viszont, ha az oldaladdal komolyabb céljaid vannak, vagy magas szinten szeretnél blogolni, akkor megéri a (az amúgy nem vészes) beruházás.

Gyors összehasonlítás alább:

IngyenesFizetős
A sablonért nem kell fizetniA sablonok ára 10-100 Euró között mozog 
A wordpress.org címen, vagy a sablonok közül a WP oldaladon választhatsz Számos oldal kínál fizetős sablonokat, pl: Themeforest, 
Néhány alapvető funkcióSok funkció és kiegészítő
Nem gyakori frissítések, új funkciók nagyon ritkán jönnekGyakori frissítések, új funkciók, megfelelő support
Az ingyenesség miatt nem feltétlenül a legjobb minőségű a sablon kódjaJó minőségű kód az oldal mögött, ami gyorsabb betöltést is jelent
A legnépszerűbb ingyenes témákat más oldalak is használják, így nem fogsz kitűnniSokkal nagyobb rugalmasság az oldal vizuális kialakítása során
Gyakran nincs lehetőség tech supportra a sablon készítőjétőlVan support technikai kérdésekben 

A blog célja

Mi a célod a bloggal? Kicsit triviális kérdés, de fontos rá a válasz.

Ha a divatról szeretnél blogolni, akkor nem árt, ha az oldalad külseje is divatos, igényes, már első ránézésre is. Ugyanez a helyzet a többi témával is, érdemes a blogod külső megjelenését a WordPress segítségével testreszabni.

Ha nem csak hobbiról van szó, és pénzt is szeretnél keresni a blogoddal, akkor a fentiek hatványozottan igazak. Erre például az affiliate marketing, vagy az influencer marketing eszköztára lehet segítségedre. Ehhez mérten kell a sablont is kiválasztani.

A sablon funkciói

A sablon funkcionalitása kapcsolódik a designhoz és a blog céljaihoz. Ha csak most kezded a blogolást, akkor ez a része nem lesz elsőre érthető, de semmi gond, egész gyorsan bele lehet tanulni. Elsőre valószínűleg csak annyit szeretnél, hogy kimenjen pár blogposzt az éterbe. Ezt követően azonban nem árt olyan fogalmakkal is megismerkedni, mint az egyéni látogatók száma, a session, a visszafordulási arány (bounce rate), és a többiek.

A komplikáltabb dolgok helyett inkább próbáld meg elképzelni, hogy fog kinézni a blogod, milyen jellegű oldalt szeretnél. Milyen cikkek lesznek rajta? Milyen hosszúak lesznek? Milyen lesz a tartalom? Képek, videók, zenék, ábrák lesznek-e benne? Lesz lehetőség hozzászólni a cikkekhez?

A legkönnyebb ha ezekről készítesz egy listát és kiválasztod azt a sablont, ami leginkább hasonlít az elképzelésedhez. Természetesen lehetséges, hogy nem a sablon fogja tudni az adott funkciót, hanem egy WordPress plugin, azaz bővítmény.

 Támogatás

A WordPress elég intuitív felület, minden sablonnak megvannak a maga funkciói és beállításai. Éppen ezért nem árt, ha van hozzá egy kis segítség, azaz support. Ideális esetben ez egy részletes online dokumentáció (legtöbbször angolul), instrukciókkal és képernyő képekkel a telepítést, funkciókat és működtetést illetően. Nem minden sablon rendelkezik ilyen dokumentációval, különösen az ingyenesek esetében lehet hiányos a segítség.

Értékelések, és gyakori kérdések

A különböző értékelések és a sablon készítőinek válaszai is hasznosak lehetnek a sablon kiválasztásakor. Ha valaki például a hivatalos fórumon nem kapott választ hónapokig a kérdéseire, akkor valószínűleg te sem fogod megkapni a szükséges segítséget. Így nem is tanácsos azt a sablont letölteni.

Például a Themeforesten látható az összes értékelés, és az esetleges válaszok is, hozzászólás formájában.

Ingyenes sablonok esetében, például a wordpress.org oldalon, nyomon tudod követni, hogy milyen véleményeket írtak róluk, de azt is, hogy mikor érkezett frissítés a sablonhoz. Ebből láthatod melyikkel foglalkoznak és melyiket hanyagolják el a fejlesztői, megkímélve magad egy régi és elavult sablon letöltésétől.

Mi a teendő a blog elindítása után?

SSL tanúsítvány – biztonságos https

Az SSL tanúsítvány egyik jele a kis lakat a böngésződben, ami biztonságot ad az oldalad látogatójának. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szerver és a böngésződ közötti kapcsolat biztonságos mert titkosítva van. Ezt számos tárhellyel foglalkozó cég külön értékesíti, a Websupport azonban számos csomagja mellé ingyen adja, és a beállításával sem kell vesződni.

PHP verzió

A PHP az a programnyelv, amiben a WordPress is készült. Minden évben adnak ki hozzá frissítést, amit érdemes telepíteni. A korábbi, vagy elavult php verziók használata ugyanis biztonsági kockázatot hordozhat magában. Ennek okaiba most nem mennénk bele, a lényeg, hogy javasolt a legfrissebb php verziót használni a WordPress oldaladon.  

Érdekel a WordPress?

Szerencsére a WordPress nagyon elterjedt a világban és Magyarországon is igen népszerű. A neten keresve számos ingyenes cikk és Youtube videó fellelhető, ami segít pikk-pakk megtanulni a rendszer lényeges pontjait anélkül is, hogy mélyebb technikai ismereted lenne.  

Az oldal sebessége

Az oldalad betöltési sebessége kiemelten fontos tényező az olvasóknak. Senki nem szereti ha kedvenc oldala vagy blogja lassan tölt be. Ma már 10 másodperc is soknak számít, és az olvasók hajlamosak bezárni az ablakot ha nem történik semmi. Az oldalad sebességét többféleképpen is növelheted. A megfelelő képek kiválasztásától a gyorsító pluginek használatáig számos lehetőség adott, ugyanakkor a tárhely szolgáltatónak is nagy szerep jut a betöltési sebességben. A Websupportnál a régió egyik leggyorsabb tárhelyét kínáljuk. 

Belevágnál? Kezdd el most egy domain név lefoglalásával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük