Kategóriák
Fejtágítás

Hogyan indul el egy weboldal?

Számos módja van annak, hogy a céged, egyéni vállalkozásod, vagy akár saját magad népszerűbbé tedd. Az egyik leghatékonyabb eszköz mégis a saját weboldal indítása. A közösségi oldalaknak is megvannak a maga előnyei, de ott a design és funkciók sajnos kötöttek. 

Ebben a cikkben megnézzük, hogyan indul el egy weboldal. Mik a főbb teendők? Hogyan érdemes elindulni?

Az offline világban sem egyszerű elindulni egy vállalkozással, azonban ha felkészülsz előre, és tisztában vagy az alapfogalmakkal, akkor könnyebb dolgod lesz. Egy weboldal indításánál sincs ez másképp, van pár elsőre idegennek tűnő fogalom, amiről mindenképp érdemes tudni.

A weboldal indítás első lépése: a domain kiválasztása 

A domain szót lehet hallottad már informatikusok vagy webfejlesztők szájából. Gyakorlatilag azt a nevet (címet) jelenti, ahol mindenki megtalál az interneten, például: websupport.hu. Két tagból áll, az első a honlap címe, a másokdik a .hu, azaz a kiterjesztése, amiből több mint 500 érhető el. Legnépszerűbb a .com, .net, .online, .eu kiterjesztések.

Milyen a jó domain cím?

  • Könnyen megjegyezhető – senki nem szeretne hosszú és érthetetlen szavakat begépelni és megjegyezni, ezért egyszerű nevet válassz.
  • Van benne kulcsszó –  ez lehet egy tárgy, kifejezés, vagy bármi olyan szó, amiről a leendő weboldalad szól. Esetleg kreatív játékokat árulsz, vagy finom palacsintát sütsz? Legyen benne a weboldal nevében. Használhatsz gyakori szavakat is a névben, például: parfüm, masszázs, fodrászat. A lényeg, hogy legyél megkülönböztethető a versenytársaktól.
  • Tartalmaz a nevet vagy cégnevet – ha a weboldal rólad szól majd, akkor érdemes a neved is szerepeltetni a domainben. Üzleti célú honlap esetén pedig a cég, a termék, vagy a szolgáltatás nevét érdemes használni a domainben. 

A weboldal indítás második lépése: hosting, azaz tárhely kiválasztása 

A ruháidat szekrényben tartod, az evőeszközöket a fiókban, az autót esetleg garázsban. A leendő honlapod ugyanúgy lakik valahol, erre való a hosting, azaz tárhely szolgáltatás vagy másnéven webtárhely. A tárhely mérete természetesen függ az oldalad komplexitásától és tartalmától is. Általánosan elmondható, hogy minél több kép, videó, vagy letölthető dokumentum szerepel majd rajta, annál több helyet foglal el. 

Tartalomkezelő(CMS)

A ma használt telefonos alkalmazások, és weboldalak nagy része különböző programozóknak és fejlesztőknek köszönhetően jött létre. Az, hogy meg kell-e bízz webfejlesztőt, nagyban függ attól is, hogy milyen jellegű weboldalt szeretnél készíteni (blog, webáruház, vagy egyéb online szolgáltatás).

Azonban egy manapság egy weboldal elindításához nem feltétlenül van szükség webfejlesztőre. Egy egyszerűbb blogot, vagy céges weboldalt programozás nélkül is el lehet indítani, csak ismerni kell hozzá a megfelelő eszközöket.

A legelterjedtebb ingyenes, tartalomkezelő rendszer a WordPress. Számos sablon és bővítmény áll rendelkezésre hozzá (ingyenes és fizetős is). Korábban írtunk is róla, például itt

Ha nem szeretnél a WordPressel bajlódni, akkor van egy dobozos termékünk, a Kliki, amivel nagyon egyszerűen lehet elindulni. Egy alap weboldal létrehozása akár egy óra alatt lehetséges, hiszen már vannak kész sablonok, ahol a címeket, szövegeket és a képeket is ki tudod cserélni könnyedén.

Sablon és bővítmények

Ha a WordPress mellett döntöttél, a következő lépés a téma (sablon) kiválasztása lesz. Weboldalad kialakítása és funkcionalitása ettől függ. Igazából nincs pontos útmutató az ideális téma kiválasztásához, mert mindannyian mást szeretünk, és más igényeink vannak.

A WordPress egyik előnye, hogy a sablont további bővítményekkel tudod kiegészíteni. A legnépszerűbbek a spam szűrők, kapcsolatfelvételi űrlapok, a keresőoptimalizálással kapcsolatos bővítmények, és a biztonsági funkciókat ellátó pluginek. A bővítményeket azonban ne vidd túlzásba, mert adott esetben lassíthatják a weboldalad működését.

Mielőtt sablont keresnél, gondold végig az alábbi kérdéseket és pontokat.

  • Miért indítasz weboldalt és mi lesz az oldal célja? Blog, webáruház, vagy csak egy sima céges oldalról van szó?
  • Hogy nézzen ki a weboldal? Mi legyen a színekkel, betűtípusokkal, milyen legyen az elrendezése?
  • Milyen funkciókat kell ellátnia a weboldalnak? Milyen funkciók és tartalmak lesznek rajta (kapcsolatfelvételi űrlap, ingyenes e-könyv, gombok, képgaléria, termékértékesítés)?
  • Mennyire vagy technikai ember? Szereted a gyári sablonokat, amelyeket csak kitöltesz bizonyos tartalommal (szöveg, kép), vagy inkább magad telepíted és építenéd az oldalt már a 0. lépéstől?
  • Mennyi pénzt/időt szeretnél egy weboldal indításába tenni? Elegendő-e egy átlagos sablon, vagy profi fejlesztőre van szükség?

Itt az idő weboldalt indítani!

A Websupport mottója nem véletlenül a „Webre, könnyedén”. Azt valljuk, hogy ma már nincs szükség komplikált rendszerekre ahhoz, hogy valaki minimálisan jelen legyen online, akár egy bloggal, vagy egyszerűbb weboldallal. Mi mindent megteszünk, hogy a technikai háttered stabil és gyors legyen. Kezdd el ma egy domain lefoglalásával!

Egy hozzászólás a(z) “Hogyan indul el egy weboldal?” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük