1. Tudásbázis
  2. The Hosting
  3. FTP
  4. FTP fiók és beállításai

FTP fiók és beállításai

Az FTP fiók lehetővé teszi a tárhelyre való kapcsolódást, ezáltal fel tudjuk tölteni a weboldalunk fájljait a kiszolgáló szerverre. Egyes FTP fiókok az ismeretlen kapcsolódást is engedélyezik, de rendszerint felhasználónév és jelszó tartozik hozzá, így ebben a leírásban egy új FTP felhasználót fogunk létrehozni.

Az FTP fiók valójában egy olyan felhasználó, akinek az FTP szerverre való belépés engedélyezett. Az adatátvitelhez FTP-klienst tudunk használni, a legkedveltebbek közé tartozik pl. a Total Commander vagy a FileZilla. Bizonyos esetekben böngszőből is történhez csatlakozás a webFTP oldalon keresztül, azonabn ezt rendszeres fájlátvitelhez nem ajánljuk. Akkor érdemes ezt használni, ha csak néhány percig szeretnénk a tárhelyen lévő fájlokkal dolgozni.

FTP fiók létrehozása

1. Jelentkezz be a WebAdmin felületre.
2. A szolgáltatásaid közül válaszd ki azt az összekapcsolt domaint, amihez szeretnél új FTP fiókot készíteni:

3. Ezután a bal oldalon válaszd ki az FTP fiókok menüpontot:

4. Kattints az Új FTP fiók létrehozása gombra:

5. Töltsd ki a szükséges adatokat a fiók elkészítéséhez:

Fontos, hogy a kezdő könyvtár esetén a / jel jelöli, hogy az adott fiók a domainhez tartozó teljes könyvtárszerkezetet eléri. Lehetőség van olyan FTP fiókot is készíteni, ami csak bizonyos mappákat ér el a tárhelyen, ez esetben ki kell választani a megosztani kívánt mappát az FTP kezdő könyvtár lehetőségnél.

6. Kattints a létrehozásra és már tudod is használni a létrehozott FTP fiókot:

Meglévő FTP fiók jelszavának módosítása

Ahogy minden jelszót, úgy az FTP fiókok jelszavát is titkosítva tárolja rendszerünk, így ezek utólag nem érhetőek el. Ha elfelejtetted az FTP fiókod jelszavát, úgy teljesen újat tudsz beállítani ahhoz a WebAdmin felületen.

1. Bejelentkezést követően válaszd a Szolgáltatások menüben azt a domaint, amihez az adott FTP fiók tartozik.
2. Válaszd ki a bal oldalon az FTP fiókok menüpontot:

3. Itt látni fogod a létrehozott FTP felhasználókat. Amelyiknél módosítani szeretnéd a jelszót, válaszd a sor végén található Belépési adatok gombot.

4. A fiók beállításainál kattints az Elfelejtett jelszó? linkre:

5. Add meg az új, minden kritériumnak megfelelő jelszavadat, ismételd meg, majd kattints a mentés gombra:

6. Kész! Már az új jelszavaddal tudod elérni a FTP fiókodat.

FTP haladó beállítások – GeoIP védelem

Az FTP fiókokat is magas védelemmel láttuk el, így ahogyan az e-mail fiókoknál, itt is elérhető a GeoIP, vagy akár az egyedi IP védelem . Ennek konfigurálásához a Haladó beállítások menüpontot kell választanod az FTP fiók beállításainál:

Az FTP fiókok esetén is csak a GeoIP védelemnél megadott országokból engedélyezi rendszerünk az FTP kapcsolódást, így kérünk, hogy ha külföldről, esetleg nyaralás során szeretnéd elérni a tárhelyedet FTP-n, úgy előre gondoskodj az adott ország engedélyezéséről. A GeoIP védelem teljes kikapcsolását biztonsági okokból nem javasoljuk.

FTP/SFTP bejelentkezés engedélyezése

A haladó beállítások között van lehetősége az FTP bejelentkezés teljes letiltására is, vagy például a titkosított kapcsolatot kényszerítésére SSH-n és FTP-n keresztül. Ehhez a legördülő menüből a megfelelő opciót kell választani.

Egyedi IP védelem

A funkció bekapcsolása után a rendszer ellenőrzi azt az IP-címet, amelyről a fiókhoz való csatlakozási kérés érkezett. Ha az IP-cím nem szerepel a listában, a hozzáférés nem engedélyezett. Használata akkor célszerű, ha az FTP-fiókhoz való hozzáférést egy adott, statikus IP-címmel rendelkező gépre/gépekre szeretnéd korlátozni. A rendszer az aktuális IP-cím megadását is lehetővé teszi az egyszerű beállítás érdekében.

Frissítve: 19. július 2023

Hasznos volt ez a cikk?

Kapcsolódó cikkek

Need Support?
Can't find the answer you're looking for?
Contact Support