1. Tudásbázis
 2. The Hosting
 3. MySQL 5.0 és 5.1 adatbázisok költöztetése MySQL 5.7-re
 1. Tudásbázis
 2. Adatbázis
 3. MySQL 5.0 és 5.1 adatbázisok költöztetése MySQL 5.7-re

MySQL 5.0 és 5.1 adatbázisok költöztetése MySQL 5.7-re

A MySQL 5.0 és 5.1 támogatása meg fog szűnni, ezért kérjük Önöket, hogy az alábbi útmutató segítségével végezzék el a jelenlegi 5.0 és 5.1 adatbázisok költöztetését magasabb verzióra. Jelen tervezet szerint az 5.0 és 5.1 adatbázisok idővel törlésre kerülnek majd, természetesen ezekről előtte biztonsági mentés fog készülni.

A migráció végrehajtható a Webadmin kezelőfelületén keresztül. Ezekkel a lépések megegyeznek másfajta adatbázis verzióval.

 1. Lépjen be a Webadmin felületére.
 2. Válassza ki a domaint ahol az érintett adatbázisok találhatóak
 3. Kattintson az Adatbázisok kezelése gombra.
 4. Az érintett adatbázisnál kattintson a Kezelés -> Másolás opciót válassza.
 1. A felugró üzenetben kattintson a tovább gombra.
 2.  A megjelenő ablakban, válassza ki az adatbázis típusát, adjon meg egy nevet és egy hozzá tartozó jelszavat (vagy generáljon újat) majd kattintson a létrehozás gombra.

Ezzel el is készült az új adatbázisa. A létrejött adatbázis ellenőrzéséhez, lépjen be a PhpMyAdmin felületén a db57.webonic.hu címen. (amennyiben a MySQL 5.7-et választotta).

Legutolsó lépésben frissíteni kell a weboldal konfigurációját az újonnan létrehozott adatbázis adataival.

A következő képeken a WordPress és a Joomla keretrendszer konfigurációs fájljainak az adatbázis kapcsolódás részleteit tartalmazza. Ezeket a fájlokat a web mappában találja, WordPress esetén wp-config.php Joomla esetén pedig configuration.php néven.

WordPress:

 • A DB_NAME-hez adja meg aposztrófok ( ‘ ) közé az adatbázisa (új) nevét
 • A DB_USER-hez adja meg az adatbázishoz tartozó felhasználónevét (adatbázis nevével egyezik újonnan létrehozott adatbázis esetén)
 • A DB_PASSWORD-höz adja meg az adatbázishoz tartozó felhasználó jelszavát
 • A DB_HOST-hoz adja meg az adatbázis kiszolgálójának a host nevét. MySQL 5.7 esetében db57.webonic.hu:3311 (3311 a portot jelöli). MariaDB 10.1 esetén db101.webonic.hu:3312. MariaDB 5.5 esetén db55.webonic.hu:3310

Joomla:

 • A $host-hoz adja meg az adatbázis kiszolgáló címét aposztrófok ( ‘ ) között. MySQL 5.7 esetében db57.webonic.hu:3311 (3311 a portot jelöli). MariaDB 10.1 esetén db101.webonic.hu:3312. MariaDB 5.5 esetén db55.webonic.hu:3310
 • $user-hez adja meg az adatbázishoz tartozó felhasználónevét (adatbázis nevével egyezik, újonnan létrehozott adatbázis esetén)
 • $password-höz adja meg az adatbázishoz tartozó felhasználó jelszavát.
 • $db-hez adja meg az adatbázis (új) nevét

Egyedi fejlesztés, illetve egyedi kapcsolódás esetén próbálja meg az adatbázist az fenti példák mintájára átírni, a legtöbb esetben elegendő lesz az adatbázis nevét, jelszavát, felhasználónevét és kiszolgáló címét módosítani az adatbázis kapcsolódásban.
Amennyiben ez nem sikerülne Önnek, abban az esetben kérjük vegye fel a kapcsolatot webfejlesztőjével vagy írjon nekünk a support@webonic.hu címre.

Amennyiben hibátlanul működik az adatbázisa nincs más dolga mint a régi adatbázisát kitörölni.  Ezt a 4. lépéshez hasonlóan kezelés -> törlés gombbal tudja megtenni.

Problémái akadtak?

Az ékezetes karakterek nem jelennek meg helyesen

Az egyik lehetséges, bár nem gyakori, probléma állhat elő, hogy a weboldal ékezetes karakterek helyett helytelen karaktereket mutat. Ilyenkor általában az egyetlen szükséges teendő, hogy kézzel meg kell adni a kódolást, amikor az alkalmazás csatlakozik az adatbázishoz.

$connection = new PDO(„mysql:host=mysql57.websupport.sk;port=3311;dbname=adatbazis_neve; charset=utf8”, „db_name”, „password”, array(PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => „SET NAMES ‘utf8′”)); $connection = ‘mysql:unix_socket=/tmp/mysql57.sock;dbname=’adatbazis_neve’;charset=utf8′;

Ha ezek közül egyik sem működne, akkor próbálja meg manuálisan a SET NAMES parancs kiadásával a csatlakozási string után az alábbiakat:

mysql_query(„SET NAMES ‘utf8′”); $db = mysql_pconnect(‘localhost:/tmp/mysql57.sock’,’adatbazis_neve’,’jelszo’); mysql_query(„SET NAMES ‘utf8′”); mysql_select_db(‘adatbazis_neve’);

Frissítve: 26. november 2018

Hasznos volt ez a cikk?

Kapcsolódó cikkek

Need Support?
Can't find the answer you're looking for?
Contact Support