Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

Támadások a neten – Hogyan készüljünk fel a legrosszabbra?

Internethasználat közben számos veszélynek vagyunk kitéve. A világháló rengeteg kártékony szoftver, illetve ún. behatoló számára biztosíthatja a felhasználók elérését. A megbízhatatlan, de sokszor az általunk megbízhatónak vélt forrásból is szerzett kiegészítők, pluginok, operációs rendszerek, vagy alkalmazások nem nyújtanak megfelelő biztonságot számunkra a mindennapokban.

A böngészők lehetővé teszik a különböző kiegészítők (add on) és beépülő modulok (plugin) telepítését, amivel könnyebbé szeretnénk tenni feladataink elvégzését. Azonban a segítség nem az egyetlen dolog, amit ezek a modulok „kínálnak”, hiszen böngészőnkön keresztül a legegyszerűbb módon hozzáférhetnek adatainkhoz. Add on-ok és pluginok alkalmazása esetén minden esetben ellenőrizzük a fejlesztőt, és győződjünk meg, hogy hiteles forrásból származnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljük az esetleges kártékony hatásait.

URL címek esetében mindenképpen figyeljük oda, hogy megbízható oldalak linkjét használjuk. A /?page=www.xy.com URI, URL irányítással vezérli a felhasználót egy rosszindulatú weboldalra. Ezen felül, különböző hexadecimális kódok alkalmazásával képesek megváltoztatni a céloldal tartalmát, amivel ugyancsak áldozattá válhatunk. Manapság nem ritka az URL-ek manipulálása, ami kevésbé biztonságossá teszi az internethasználatot. Figyeljünk rá, hogy csak megbízható oldalak linkjét nyissuk meg, és mindenképpen ellenőrizzük, hogy nem tartalmaz-e szokatlan elemeket.

Az operációs rendszerek egyike sem teljesen kockázatmentes, hiszen minden OS, ami frissíthető és képes alkalmazások telepítésére és futtatására, alapjáraton véve sebezhető, és könnyen külső támadás áldozatává válhat. Törekedjünk továbbá a kalózszoftverek elkerülésére, amik az adatlopás kiváló táptalaját biztosítják. Módosított, nem a gyártótól, vagy hivatalos forrásból beszerzett szoftverek, operációs rendszerek magas rizikófaktorral rendelkeznek, hiszen vírusokat terjeszthetnek, melyek hozzáférhetnek adatainkhoz.

A legtöbb hacker ún. nulladik napos hibákra alapoz, ami annyit tesz, hogy kihasználják azokat az új szoftverhibákat, amikre még nem lett elkészítve a hibajavító frissítés.

Mobileszközök használatánál ugyancsak ki kell emelni a veszélyeket, az alkalmazások könnyen hozzáférhetnek adatainkhoz, valamint a kriptovírusok is egyre jobban terjednek ezeken az eszközökön. Egy-egy alkalmazás letöltése előtt mindenképpen ellenőrizzük a fejlesztőt, olvassuk el az értékeléseket, valamint azt, hogy milyen egyéb területhez igényel hozzáférést. A felhőalapú tárolás szintén egy újabb veszélyfaktort jelent, hiszen egy-egy központi helyen nem csupán egy felhasználó adatait tárolják.

Az egyéb okos eszközök (úgy mint az okos hűtő vagy az okos mosógép) képesek adatokat előállítani önmagukról és a környezetükről, ugyanis ezek elterjedése jelenleg profitorientáltság miatt van ösztönözve, a biztonság nem számít elsődleges szempontnak.

Internetezés, internethasználat közben minden esetben törekednünk kell a megbízható forrásból származó, jogtiszta szoftverek, weboldalak használatára, illetve az aktuális frissítések alkalmazására a naprakész használat érdekében. Ezen kívül ajánlott víruskereső programokat alkalmazni, bár a víruskeresők a védelmi vonal legvégét képezik csupán. A biztonságos internethasználat elsődleges kulcsa a megelőzés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük