Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

Netpalánta – Weboldal szerkesztés egyszerűen

Manapság már egyetlen sikeres vállalkozás sem létezhet weboldal nélkül. A Webonic Netpalánta weboldalszerkesztő eszköze lehetővé teszi a gyors és egyszerű holnapszerkesztést, hogy a saját weboldal ötlete ne tűnjön annyira elérhetetlennek az egyszerű emberek számára sem.

Az admin.webonic.hu/hu oldalra felhasználónevünkkel és jelszavunkkal bejelentkezve a „Szolgáltatások” oldalon találjuk magunkat, ahol az általunk kezelt domain nevek listáját, tárhelyeket, SSL tanúsítványokat láthatjuk.

A kiválasztott Netpalántás domain névre kattintva egy dashboard felületre érkezünk, ahol a „Weboldal szerkesztése” gombra kattintva, az oldalszerkesztő felületen találjuk magunkat. Itt magát a weboldalunkat, annak kinézetét, és tartalmi elemeit tudjuk szerkeszteni.

Az oldalszerkesztéshez először is egy sablont kell választanunk a rendelkezésünkre állók közül. Szerencsére a választék nagy, így könnyen kiválaszthatjuk a nekünk tetsző elrendezést, amit utána kedvünkre alakíthatunk. Az egyszerűség kedvéért a sablonok kategorizálva vannak, csupán ki kell választanunk, milyen típusú honlapot szeretnénk létrehozni, és a rendszer automatikusan kiválasztja nekünk a bizniszünkhöz kapcsolódó alapértelmezett sablonokat.

A tutorial kedvéért mi az étterem, vagyis „restaurant” kategóriát választottuk ki, de a különböző kategóriákról egy másik cikkünkben foglaltuk össze a tudnivalókat. Ezután eldönthetjük, hogy új vagy inkább klasszikus dizájnt szeretnénk használni weboldalunkhoz.

Előnézetben egy általános képet kaphatunk arról, hogy hogyan fog kinézni a honlapunk, ha az adott sablon mellett döntünk. Ha megtetszett a minta, akkor a jobb felső sarokban lévő „Használd ezt a sablont” gombra rákattintva el is kezdhetjük saját oldalunk szerkesztését a sablon alapján.

A weboldalszerkesztő felületen láthatjuk, hogy a weboldalunk tartalmi egységekre van osztva. Az adott tartalmi egységre kattintva megjelenik egy „Beállítások” fül, ahol ki tudjuk választani az általunk használni kívánt képet, hozzáadhatunk esetleges címsorokat, gombokat. Közvetlenül a beállítások mellett megjelenik a Stílus fül, ahol az egész oldal színvilágát és stílusát tudjuk egyénivé tenni, függetlenül attól, hogy mire kattintottunk.

A „Tartalom hozzáadása” gombbal új elemeket tudunk oldalunkhoz adni. Akkor tudjuk a kívánt tartalmat beszúrni, ha megfogva a jobb oldalát olyan helyre húzzuk, ahol felvillan egy kék csík a háttérben.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, milyen tartalmakat lehet hozzáadni weboldalunkhoz:

Tartalom Layout Forms Files Video_and_Audio Social Blog Store
Kép Osztó Kapcsolatfelvételi űrlap Dropbox YouTube Twitter Bejegyzés lista PayPal Vásárolj most
Szöveg Térköz Regisztrálás Pdf downloader Beágyazás Facebook Disqus Terméklista
Címsor Egyéni űrlap SoundCloud Tweet Blog keresés Kiemelt termékek
Gomb Személyes Kategóriák listája
Galéria Üzlet
Diavetítés Yelp vélemények
Hívj engem
Térkép

A fejlécen a megadott elemek foglalhatnak helyet, ezeket tetszés szerint változtathatjuk, az adott keretek között. Ha egyes tartalmakat el kívánunk rejteni, megtehetjük, ha a baloldali áthúzott szemes gombra kattintunk. Az elrejtett tartalmakat később is kezelhetjük a „Rejtett tartalom kezelése” gomb segítségével.

A bal felső sarokban lévő „Site editor” menüpont alatt a lenyitható fülön választhatjuk ki, hogy melyik oldalunkat szeretnénk szerkeszteni. Ezen a felületen akár több új aloldalt is hozzá tudunk adni a már meglévő nyitóoldalhoz, az általunk választott csomagtól függően.

Az előzetes megtekintés remek lehetőséget nyújt számunkra, hogy egy képet kapjunk arról, hogy hogy fog a honlapunk kinézni számítógépen, tableten, és okostelefonon, és láthassuk, hogy min szükséges még javítanunk. A „Return to edit” gombbal visszatérhetünk a szerkesztőfelülethez, és ha elégedettek vagyunk a végeredménnyel, akkor akár közzé is tehetjük elkészült weboldalunkat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük