Kategóriák
Tech

10 dolog, amit nem tudtál a domain nevekről

Ha internet, akkor domain név. A domainek a net szerves részét alkotják, és hidat építenek a felhasználó és a világ számára rendelkezésre álló információhalmaz, tudás és fizikai termékek közé, hogy azok mindenki számára elérhetőek legyenek.

A domain nevek ötlete először 1985-ben merült fel, azóta pedig számtalan üzlet elengedhetetlen részévé nőtte ki magát. Egyfelől az online imidzs formálásában van kiemelkedő szerepe, másfelől egy fülbemászó, könnyen megjegyezhető domain név képes új vevőköröket is bevonzani. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő domain nevet, ami kapcsolódik az általunk képviselt iparághoz, személyiségünkhöz, üzenetünkhöz.

Ebben a cikkben összefoglaltunk nektek 10 dolgot, amit még valószínűleg nem tudtatok a domain nevekről:

  1. A .com végződésű domain nevek 13%-a csupán 5-6 karakterből áll.
  2. Egészen 1995-ig a domain név regisztráció ingyenes volt minden internet felhasználó számára.
  3. Az Apple 1985-ben a 64-dik regisztrált domain volt, azonban az elsők között vált elérhetővé az interneten keresztül.
  4. A Google.com eredetileg googol.com-ként szerepelt volna, de egy adminisztratív hibából adódóan Google-ként lett regisztrálva. A hiba ellenére is a Google mára már egy mindennapos szóvá érett, ami szinte minden háztartásban ismernek.
  5. A .ng a legdrágább domain végződés, jelenlegi piaci ára meghaladja a $40 000-t (több, mint 10 millió Ft) évente.
  6. 2017-ben a legnépszerűbb domain végződések a .app, .fan és a .web voltak.
  7. 2017 januárjában a „Trump” volt a legnépszerűbb kulcsszó a .com és .new végződésű domain nevek körében.
  8. Az amerikai Mike Mann tartja a rekordot a legtöbb domain név regisztrációban egy nap alatt. Mike 2012 áprilisában mindössze 24 óra leforgása alatt 14 962 domain nevet regisztrált.
  9. A századik domain nevet 1987-ben regisztrálták, vagyis az internetnek két évre volt szüksége, hogy elérje azt a bizonyos 100-as határt. Napjainkban már minden milliszekundumban legalább 100 domain nevet regisztrálnak.
  10. A böngészőbe, ha beírjuk a domain előtagot, akkor a CTRL+Enter billenytűkombináció automatikusan hozzácsatolja a .com végződést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük