Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

Ingyenesen felhasználható képek? – Segítünk!

A magyar céges honlapok többségét még mindig egy tárgyalóban lévő, lelkesen tapsoló emberek képei uralják, az éttermek ugyanazzal a pizzával büszkélkednek reklámanyagaikon, és több cég még mindig egy nevetséges béka képével hirdet billboardjaikon évek óta. Ez az adatbázisokból vásárolt képek átka. Meglepődnél, ha azt mondanánk, van más módja, hogy minőségi képeket szerezz saját honlapodhoz? Íme, néhány példa olyan weboldalakról, ahonnan teljesen ingyen válogathatsz a szebbnél szebb képek közül.

Unsplash

Az Unsplash gyönyörű panorámaképeket, természetfotókat és emberekről készített fényképeket kínál kiváló minőségben. A honlapon minden 10 napot követően újabb 10 fotó érhető el. Minden kép ingyen felhasználható akár kereskedelmi célokra is.

Superfamous

A Superfamous a holland művész, Folkert Gorter projektje. Hegygerincek, megvadult folyók, sőt rovarrészletek képei találhatók meg galériájában. Mindezt elképesztően nagy felbontásban. A képek ingyenesen letölthetők és felhasználhatók, ám cserébe ne feledkezzetek meg a forráslink feltüntetéséről a saját honlapotokon!

Picjumbo

Nagy fotóadatbázis, egyszerű keresővel, és nagy felbontású képekkel. A Picjumbo olyan, mint egy klasszikus, fizetős képeket tartalmazó adatbázis. Egy dolgot leszámítva: a fotók teljesen ingyenesek.

Pixabay

A Pixabay a honlaptervezők álma. A fotók között egyszerűen lehet keresni, és olyan méretben tölti le, amelyre épp szüksége van. Nagy a választék a mindenféle témájú képek között, itt garantáltan mindenki talál valamit saját honlapja számára.

IM Free

Az IM Creator oldalán top fotókat találhatunk prémium minőségben. A fotók teljesen díjmentesek, azonban a forrást minden esetben fel kell tüntetni saját honlapunkon. De ennyit biztosan megér az egész!

Gratisography

Ryan McGuire művész és honlaptervező által összeállított fotógyűjtemény. A képek tényleg gyönyörűek és nagy felbontásúak. Kizárólag kategóriák szintjén működik a keresés. A fényképeket akár üzleti célokra is boldogan felhasználhatjuk, ebben az esetben még a forrás feltüntetése sem kötelező.

FreeImages

A FreeImages egy hatalmas fotóadatbázis, amely gyors és egyszerű keresést tesz lehetővé. Honlaptervezők számára minden bizonnyal érdekes honlap. Sok pénzt és időt spórolhatunk meg vele.

New Old Stock

Olyan régi fényképek gyűjteménye, amelyek az amerikai kormányzati intézmények és egyéb nyilvános források tulajdona. A képeket kizárólag személyes és nem kereskedelmi célokra lehet felhasználni. A saját blog is ebbe a kategóriába tartozik.

Picography

Egyszerű honlap, amelyen válogatott professzionális fényképek érhetők el. Az oldalon nincsenek kategóriák, és a keresés sem elérhető funkció. Bár némi “görgetéssel” jár a fotók felfedezése, mindenképp megéri. A képek kiváló minőségűek és ingyenesen, korlátozás nélkül letölthetők.

GetRefe

Amennyiben európai természetfotókat, notebookokról vagy ételekről készült képeket keres, a GetRefe-t mindenképp érdemes meglátogatni. Bár a választék nem túl nagy, valamint keresőt és galériát sem találni itt, a fotók gyönyörűek. Figyelem! Itt is teljesen ingyenesek a képek.

Jay Mantri

Ismét egy kisebb, de minőségi gyűjtemény, amely a kaliforniai Jay Mantri dizájner művészfotóit foglalja magába. Ha érzelemdús képeket keresel, jó helyen jársz.

Public Domain Archive

Fényképek, amelyek nem csak egy dizájner szemeit tudják meggyönyörködtetni. A fotós minden héten újabb fotókat tölt fel, van miből válogatni.

RGBStock

Az RGBStock egy viszonylag egy nagy fotós adatbázis. A fényképeken túl itt illusztrációkat is lehet találni. A képek letöltéséhez azonban itt már regisztrálni kell.

Splitshire

Kiváló minőségű fényképek hatásos gyűjteménye felhasználásra vonatkozó korlátozások nélkül.

Pexels

A Pexels oldalán egy tető alatt találjuk meg a legszebb fotókat. Különböző forrásokban keresi a fotókat (mint pl. Unsplash, Gratisography stb.) a megadott kulcsszavak vagy kategóriák alapján. Időt spórol, ingyenes – ez a Pexels.

Stockup

A Stockup a Pixels-hez hasonlóan indexeli az ingyen fotókat kínáló honlapokat, amelyek többnyire CC0-licenccel rendelkeznek, azaz ingyen felhasználhatóak bármilyen célra. Egyszerűen menj az egérrel a kép fölé, és megjelenik a kérdéses licenc, ami biztosítja a képek hitelességét is

Death To The Stock Photo

Úgy tűnik, Allie és David nem szeretik a fizetős fotóadatbázisokat. Inkább minden hónapban ingyen küldenek minőségi képeket közvetlenül az e-mail címedre.

Kaboom Pics

A fotós maga is webdesigner. Fényképei nemcsak kollégáinak szerez örömet, hanem bloggerek és közösségi média szakemberek is szívesen látogatják oldalát. Bár honlapjának címét mint forrást nem kötelező feltüntetni, biztosan örömmel veszi azt.

A fotókat kínáló, említett források többsége Creative Commons 0 licenccel rendelkezik, ami annyit jelent, hogy a képek tetszés szerint felhasználhatók akár személyes, akár kereskedelmi célra. Néhányuk azonban feltételül szabja a fotó forrásának feltüntetését. A képek letöltése során javasoljuk, vessetek egy pillantást a licencre.

Tehetséges fotósok, dizájnerek és művészek állnak ezek mögött a projektek mögött. Épp ezért mindenképp értékeljétek munkájukat a forrás megjelölésével, vagy akár egy kisebb összeggel is támogathatjátok őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük