Kategóriák
Ötletek és tippek Tech

Weboldalgyorsítás 8 lépésben

Az online felhasználókra egyre inkább jellemző, hogy nem szeretnek sokat várni, amíg egy weboldal betöltődik. Szerencsére felhasználóinkat, vásárlóinkat megkímélhetjük a kellemetlenségektől, ha odafigyelünk a következő fontos dolgokra:

1. Tartalomszolgáltató hálózatok (Content Delivery Networks – CDN)

A tartalomszolgáltató hálózatok elsődleges célja, hogy biztosítsák a nagy sebességű tartalom-szállítást, és így könnyítsék meg az online tartalomelérést a felhasználók számára. A CDN-ek alapvetően a következő szisztéma szerint működnek: A CDN a webhely statikus fájljait (például a CSS-t, a képeket és a JavaScriptet) fogja, és azokat olyan szerverekre szállítja, amelyek közel állnak a felhasználó fizikai helyéhez. Mivel a szerverek közelebb vannak a felhasználóhoz, a tartalmak, weboldalak gyorsabban töltődnek be. A nagyobb weboldalak CDN-eket használnak annak érdekében, hogy a világ minden tájáról érkező látogatóik minél gyorsabban érjék el a tartalmakat.

2. A képek formátuma és mérete

A HTTP archívum szerint a weboldalak 61 százalékát képek teszik ki. A különböző méretű és eltérő minőségű képek közötti váltást gyorsíthatjuk olyan eszközökkel, mint például a Picturefill és az Adaptive Images. Az olyan képformátumok, mint a WebP és a JPeg XR használatával a képek súlya 20-50 százalékkal is csökkenthető, anélkül, hogy a minőségük romlana.

3. Cache

A böngésző gyorsítótára (cache) tárolja a átmenetileg a gyakran használt elemeket, adatokat, azért, hogy legközelebb gyorsabban el tudjuk érni őket. Ez olyan folyamat gyorsítja az oldal sebességét és a szervert is. Amikor egy felhasználó meglátogat egy adott weboldalt, akkor a cache verzió általában akkor jelenik meg, ha a legutóbbi használat óta nem változott. Ez sok utasítás alól mentesíti a szervert, és ennek eredményeképpen gyorsabbá teszi.

4. Plugin-ok

A beépülő modulok új funkciókat hozhatnak létre a weboldalon, de minél több plugin van a webhelyen, annál több időbe kerül az oldal betöltése. A gyenge vagy az elavult bővítmények jelentősen lelassíthatják a honlapot. Ez azonban könnyen elkerülhető, ha átnézzük az aktuális bővítményeinket, valamint eltávolítjuk azokat, amelyek elavultak vagy már nem használhatók.

5. CSS sprite-ok használata

Ha sok képed van az oldaladon, akkor folyamatosan utasításokat küldesz a kiszolgálónak, hogy az minden tartalmat jelenítsen meg, ami lassíthatja az oldal sebességét. A sprite-okkal azonban megoldhatjuk, hogy a kiszolgálók fellélegezzenek, hiszen a sprite az oldalakon lévő összes háttérképet egyetlen képre teszi rá. A CSS háttérkép és háttér pozíció tulajdonságai miatt fog a megfelelő kép(ek) megjelenni.

6. Tömörítés

Az egyes elemek összecsomagolásával csökkenthető a bájtok száma, amelyeket egy oldal a hálózaton keresztül küld. A GZIP tömörítési algoritmus használatával a népszerű webszerverek, mint például az Apache és az IIS, ezt automatikusan csinálják HTML, CSS és Javascript-en. A tartalmakat szükséges optimalizálni a tömörítéséhez abból a célból, hogy konzisztenciát biztosítsunk a HTML és CSS kódok között.

7. A JavaScript és a CSS

A felesleges sortörések, extra sorközök stb. eltávolításával felgyorsíthatjuk a weblapok elemzését, a letöltést és a parancsok végrehajtását. Ez továbbá az oldalad adatainak méretét is csökkenti, és mint tudjuk, minden apróság számít, hogy a felhasználóknak a legjobb élményt nyújtsuk.

8. Tárhely szolgáltató és csomag

Ha a fenti lépések végrehajtása után is még mindig lassan töltődnek be az oldalak, előfordulhat, hogy új tárhelycsomagra szükséges váltani. Egy tipikus megosztott tárhelyen lehet, hogy a kiszolgálóteret több tucat más céggel osztjuk meg. A webhelyek sebességét pedig az adott kiszolgálót használók száma is jelentősen befolyásolja. Ha a megosztott tárhely már nem felel meg az igényeidnek, akkor itt lehet az ideje, hogy tárhelyet válts! Ehhez pedig nincs is jobb hely, mint a Webonic!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük