Kategóriák
Fejtágítás Ötletek és tippek

A betöltési sebesség igenis számít!

Mai rohanó világunkban kulcsfontosságú szerepet kell tulajdonítanunk annak, hogy milyen gyorsan töltődik be honlapunk. Ha a felhasználónak túl sokat kell várnia, mire elér a kezdőlapra, az már a legelején egy red flag. De nem csak az első benyomás miatt fontos időt és energiát fordítanunk arra, hogy kiküszöböljük a lassúsággal együtt érkező problémákat. A navigációt is jelentősen megkönnyíti a gyorsaság, könnyebben tud a felhasználó egyik oldalról a másikra jutni.

Ahogy az internetet használók elvárásai egyre csak nőnek, nekünk is haladnunk kell az árral. Minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a weboldalunkra látogatóknak. Ezáltal nemcsak a rólunk alkotott képen tudunk javítani, de (ha e-commerce weboldalunk van) akár a bevételeinket is jelentősen megdobhatjuk, illetve a konverziót is növelhetjük.

A fent említetteken kívül, a betöltési időnek szerepe van még a Google-ön elfoglalt pozíciónknál is. SEO szempontból a keresőmotorok előnyben részesítik a gyorsabban betöltődő oldalakat. Éppen ezért, ha láthatóvá szeretnénk válni, győződjünk meg róla, hogy nem több, mint 2-3 másodperc alatt betöltődik a weboldalunk, mind mobilon, mind desktop-on.

Az elrettentő tények

Az internet felhasználók 47%-ának elvárása, hogy az általuk meglátogatott weboldal mindössze 2 másodperc alatt betöltődjön, és körülbelül 40%-uk el is hagyja a honlapot, ha 3 másodpercnél hosszabb ideig kell várakozniuk. Éppen ezért elrettentő az a tény, hogy a 3 másodperces kritikus limit felett akár a honlapra látogatni kívánók felét is elveszíthetjük. A betöltési sebesség növekedésével együtt pedig exponenciálisan nő a honlapot elhagyók száma is.

De ha csak akár egy másodperccel is többet kell várni az adott oldalon, mint azt korábban megszoktuk, 16%-os csökkenést észlelhetünk a felhasználók elégedettségében. Az elégedetlen felhasználó pedig valószínűleg nem fog nálunk vásárolni.

Mit tegyünk?

Szerencsére a hibák kiküszöbölése nem lehetetlen feladat, csak egy kis szakértelemre van hozzá szükség.

Ha nem szeretnénk elkezdeni a kódok között kotorászni, hogy kísérletezzünk, mit is kell kijavítanunk, akkor inkább forduljunk szakemberhez. Manapság már csak egy gomnyomásnyira vannak tőlünk azok, akik ebben a témában segíthetnek.

Ha azonban magunk szeretnénk a dolgok végére járni, íme néhány ötlet, amit tehetünk:

  • Minimalizáljuk a HTTP request-eket
  • HTML újrastruktúrálás
  • CSS javítások
  • Használjunk kisebb méretű fájlokat (bátran alkalmazzunk tömörítést)
  • Csökkentsük a használt bővítmények számát
  • Frissítsük a plugin-okat
  • Használjunk aszinkron betöltést CSS és JavaScript fájlokhoz
  • Válasszunk megfelelő hosting-ot
  • Kerüljük az átirányításokat

A Google segítségével folyamatosan ellenőrizhetjük a weboldalunk betöltési sebességét mobil eszközön. Ez egyfajta visszajelzés is lehet a számunkra, amire érdemes odafigyelnünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük