Kategóriák
Tech

Hogyan működnek a kriptovaluták?

Valószínűleg már Te is hallottál a legújabb őrületről, a kriptovalutákról. A pénz virtuális és decentralizált formájáról van szó, amely a kriptográfia elvén működik. Ezáltal biztosítható a digitális pénznem biztonságossága. De mégis hogyan működik ez az egész, és hogyan lehet a kriptovaluták forradalmából haszonra szert tenni?

Honnan jöttek a kriptovaluták?

A legelső kibocsátott kriptovaluta a Bitcoin volt, amikor is Satoschi Nakamoto álnév alatt egy csoport vagy egy egyén létrehozta az első blokkot a Bitcoin Genesis Block-ban. Röviddel ezután létrejöttek további kriptovaluták, amelyekből ma már több, mint ezer létezik.

A kriptovaluták blockchain, azaz blokklánc rendszerben működnek, amely titkosítással védett decentralizált adatbázisnak egy típusa. Ennek köszönhetően az adatbázis védett a harmadik fél általi beavatkozásoktól a peer-to-peer hálózaton belül. Azaz a blokklánc keretén belül jönnek létre a biztonságos, transzparens, ám anonim tranzakciók. Mivel itt nincs közvetítő, a tranzakciók azonnal megvalósulnak minimális díj ellenében.

Euró vs. Bitcoin

Alapvető különbség van a klasszikus nemzeti valuták, mint az euró, a dollár vagy a forint, és a kriptovaluták között. Míg a standard valuták centralizáltak, és egy adott intézmény rendelkezik azok forgalomban lévő mennyiségéről, a kriptovaluták mennyiségét előre meghatározzák, és azt sem ember, sem intézmény nem növelheti meg. Tehát míg a klasszikus valuták esetében előfordulhat infláció, mert az adott ország úgy dönt, hogy több pénzt akar forgalomba hozni, addig a kriptovaluta biztonságosabb alternatívának tekinthető, amelyet inkább defláció jellemez.

A kriptovaluták decentralizációja és deregulációja számos további előnnyel jár. A tranzakció végrehajtására nem kell napokat várni, hiszen az pár perc alatt megvalósul, és a költsége is csekély. Egy olyan fizetőeszközről beszélünk, amely nem ismer határokat, és az egyes országos sem szabályozzák azt. Természetesen, vannak olyan országok, ahol például a Bitcoin illegális.

A kriptovaluták hátránya, hogy ha az utalás során tévedés történik, a pénzt soha többé nem látjuk viszont. Ha a kriptovalutákra, mint befektetési eszközre tekintünk, számolnunk kell azzal, hogy az veszteséges is lehet. A hagyományos értelemben vett pénzzel ellentétben a kriptovaluták árfolyama akár napközben is változhat néhány százalékkal. Vigyáznunk kell a kripto-pénztárcánkra is. Ha nagyobb mennyiségű pénzt fektetünk a kriptovalutákba, több helyen legyen elmentve eltérő belépési adatokkal!

Hogyan szerezhetünk kriptovalutát

Kriptovaluták vásárolhatók euró vagy dollár ellenében a tőzsdén, bányászhatók (mining), ill. kereskedés útján is beszerezhetők, de akár saját kriptovaluta is létrehozható. Más országokhoz hasonlóan már Magyarországon is megtalálhatók Bitcoin vagy más kriptovaluta ATM-ek. Tehát számos lehetőség áll rendelkezésre.

A legegyszerűbb módja egyértelműen a vásárlás. Bár számolni kell azzal, hogy némelyik tőzsdén várni kell a fiókunk hitelesítésére. Ha az ún. bányászok közé szeretnénk tartozni, nagy teljesítményű számítógépre van szükségünk, és a kezdeti befektetés nem olcsó mulatság. A bányászat gyakorlatilag az egyes tranzakciós ügyletek hitelesítése számítógépes operációk segítségével, és a bányász jutalma a kriptovaluta. A bitcoin bányászatban rengeteg bányász vesz részt világszerte, ezért ne kerekedjen ki a szemünk a befektetések megtérülését látva! Ám másik kriptovalutát is bányászhatunk, ahol még nem ennyire telített a hálózat.

Megéri kriptovalutába fektetni?

Az előrejelzések szerint a jelenlegi trend nem fog változni a közeljövőben. Lehet, hogy már Te is hallottál arról az amerikai családról, amelyik minden vagyonát eladta, jelzáloghitelt vett fel, majd mindent a Bitcoinba fektetett. Mint ahogyan azt más befektetés esetén is érdemes észben tartani, nem biztos hogy bejön a számításunk, és nem lehet mindent egy lóra tenni. Itt is érvényes az a szabály, hogy csak annyit fektessünk be, amennyit elveszíthetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük