Kategóriák
Ötletek és tippek

Erre a 4 dologra figyelj, ha valaki más készíti el a weboldaladat

Vállalkozásba fogsz, már izgatott vagy, mi minden vár rád, de eszedbe jut: Kell egy weboldal! Ha szűkös az erre szánt keret, előfordulhat hogy nem tudsz egy profi webfejlesztőt felkeresni, aki alapos, jó értékelésekkel bír, és már láttad a korábbi munkáit. 

Ezért megkérdezed az ismerőseidet, rákeresel a neten, végül megtalálod az ideális személyt, aki elkészíti az álmaid weboldalát, ráadásul jó áron. Rengeteg szabadúszó webfejlesztő érhető el a piacon, így szabadon válogathatsz közöttük. 

Ahogy az élet más területein, egy weboldal készítésébe sem szabad elrugaszkodott elvárásokkal belevágni. Időt és energiát spórolhatunk egy kis tervezéssel. 

Mire figyeljünk mielőtt belevágunk a weboldalunk elkészítésébe?

1. A webfejlesztő regisztrálta a domain nevemet – az enyém a domain?

A domain a weboldalad címe, amit megnyitva a látogatók elérik a weboldalt. Egy tapasztalt webfejlesztő gondoskodik a domain név regisztrációról, még a weboldal fejlesztését megelőzően. Ideális esetben a domain nevet a fejlesztő a te nevedre regisztráltatja, ez esetben pedig a te tulajdonod lesz.

Sokszor előfordul, hogy a fejlesztő a saját nevére regisztrálja a domain nevet, így kímélve meg az ügyfeleit az ezzel járó adminisztrációtól, ugyanakkor ez hosszú távon kényelmetlenséget jelenthet, pl.: ha más webfejlesztővel szeretnénk dolgozni, vagy domain regisztrátort váltanánk.

Érdemes jelezni a fejlesztőnek, hogy a domain nevet a saját nevedre szeretnéd bejegyeztetni, ezzel megelőzve az említett problémákat. A fejlesztő regisztrálhat fiókot a nevedben, amihez te is hozzáférést kapsz, ezen keresztül megrendelheti a szükséges tárhelycsomagot és a választott domain nevet.

Természetesen ha teljes az egyetértés, mindent rá bízhatsz, ilyenkor fontos a kölcsönös bizalom megléte. Amennyiben bizonytalan vagy, ajánlott szerződésbe foglalni a kért szolgáltatásokat és részletezni a webfejlesztő felelősségi körét, ezáltal megelőzve a megállapodás megszegését.

Ha szeretnél időt spórolni, saját magad is regisztrálhatod a domain nevedet kockázatok nélkül – a Websupportnál ez pár kattintás.

2. Kié a tárhely?

A weboldal működéséhez nélkülözhetetlen egy tárhely szolgáltatás (vagy IT-s nevén hosting) igénybe vétele, ahonnan az oldal kiszolgálásra kerül.

Két lehetőség van – a webfejlesztő a saját tárhelyén/szerverén készíti el a weboldalt, ahonnan majd az átvételt és élesítést követően is működni fog – tehát ő nyújtja a tárhely szolgáltatást (saját szerveren vagy egy általa kedvelt tárhelyszolgáltatón keresztül). A másik lehetőség az, hogy a webfejlesztő közvetlenül az általad kiválasztott és megrendelt tárhelyre készíti el a weboldalt.

Ha nem vagy járatos a témában, akkor is érdemes előre egyeztetni a tárhelyet illetően, illetve ahogy a domain névnél, itt is érdemes a saját nevünkre megrendelni a szolgáltatást

A legjobb megoldás, ha saját magad rendeled meg a tárhelyet.

3. Kié a weboldal szerzői joga?

Ha a weboldalad egyedi fejlesztésű, valószínűleg a webfejlesztőt illeti a szerzői jog. Bár ez nem minden esetben van így.

Szerződéskötés esetén a weboldal kódjának szerzői joga téged illet a törvény szerint. Ugyanez a helyzet, ha egy vállalkozás tulajdonosaként az egyik alkalmazottad bízod meg a weboldal készítésével.

Mi a helyzet akkor, ha egy külső vállalkozás készíti el a weboldalt? Ebben az esetben érdemes írásban rögzíteni, hogy a fejlesztő cég biztosítja vagy átruházza a szerzői jogokat rád, (a jobb cégek általában a szerződésben erről is rendelkeznek).

4. Ki birtokolja a képeket és szövegeket a weboldalamon?

Ne feledkezz meg róla, hogy a weboldal egyes részei, pl: 

  • szövegek, 
  • fotók és grafikák, 
  • videók, 
  • animációk, 
  • zenék, 

általában önálló, jogvédett tartalmak. Ha ezeket te készítetted, akkor a szerzői jog automatikusan érvényes lesz rá.

Minden jó webfejlesztő tudja, hogy ha talál egy fotót a Google keresőben, és az több weboldalon is megtalálható, az nem egyenlő azzal, hogy bármely másik weboldalon szabadon felhasználható. 

A weboldalkészítés során csak olyan tartalmakat szabad felhasználni, amik nem sértenek szerzői vagy egyéb jogot. Más szóval a webfejlesztő csak olyan tartalmakat használhat, amiket: 

  • ő maga, vagy a megrendelője készített (fotók, videók, szövegek, stb.),
  • jogtiszta forrásból származnak, például erre szolgáló fotós oldalakról, akár ingyenes, akár fizetős az oldal.

Alkalmanként előfordul, hogy a tartalomkezelő rendszerekhez (pl.: WordPress) a webfejlesztők fizetés ellenében használható bővítményeket használnak. Egyeztess a fejlesztővel, hogy ezeket milyen összegért lehet megvásárolni, mennyi ideig járt támogatás a bővítményekhez, és van-e ingyenes vagy olcsóbb alternatívája a választott bővítményeknek.

Érdemes kideríteni minél több információt a készülő weboldalunkról is, hogy a jövőben ne érjenek kellemetlen meglepetések, pl.: lejáró bővítmény előfizetések, amik a weboldal működését és használhatóságát gátolják. 

További hasznos tippek:

Próbálj megegyezni ezekről már jó előre, lehetőleg írásban:

  • a weboldal adminisztrációjának zökkenőmentes átadása,
  • az oldalak tartalmainak gyakori mentése, adatvesztés vagy más technikai probléma esetére
  • a mérési kódok elhelyezése a weboldalon (HTML) a forgalom és különböző célok mérésére.

A legfontosabb: egyezzetek meg a weboldal elkészítésének díjában. Indítsd vállalkozásodat gondtalanul, a problémákat elkerülve, egy esztétikus és jól működő weboldallal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük