Domain

A legegyszerűbb értelmezés szerint a domain az interneten közzétett weboldal neve, pl. webonic.hu. A domain egy szerverre mutat, ahol a lekért tartalom van elhelyezve.

A valóságban a domain név egy IP cím közvetítése szöveg formájában. Az ember számára mégiscsak egyszerűbb megjegyezni a webonic.hu-t, mint 195.210.29.7. 🙂 Azt, hogy melyik domain milyen IP címhez kapcsolódik a DNS (Domain Name System) bejegyzésekben tárolják.
Tartományok
Szűkebb értelembe véve több tartomány létezik, az egyes szinteket ponttal választják el. A legfelső szintű tartomány az ún. TLD (Top Level Domain), melyek két csoportba oszthatók: nemzetközi fődomainek (.com, .edu, .org…) és nemzeti domének (.hu, .sk, .cz, .eu, .pl…).
Ezalatt a tartomány alatt a második tartomány áll. Pontosan ezek azok a nevek, amelyeket a domain név fogalom alatt ismerünk, pl. webonic.hu, google.com. A második szintű domainek kezeléséért a központi nyilvántartó felel, ún. NIC (network information center). Magyaroszágon ezt a szerepet az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) tölti be.
Az utolsó tartományt az aldomainek alkotják, pl. blog.webonic.hu. Ezek létrehozása a domain tulajdonosán ill. kezelőjén múlik.
Frissítve: 23. november 2018

Hasznos volt ez a cikk?

Kapcsolódó cikkek

Need Support?
Can't find the answer you're looking for?
Contact Support