1. Tudásbázis
  2. The Hosting
  3. Problémák és megoldások
  4. Mit tegyek, ha tárhelyemen magas a CPU terhelés?

Mit tegyek, ha tárhelyemen magas a CPU terhelés?

Az osztott tárhelyen elhelyezett weboldalak CPU felhasználási statisztikája a webszerver működéshez szükséges időt képviselik.

A megnövekedett CPU terhelésnek több oka lehet

  • A weboldal vagy annak egy része magas látogatottságnak örvend, ezért kérünk, hogy ellenőrizd a weboldal logokat, és útmutatónk segítségével figyeld meg az oldal terhelését.
  • A weboldal lehetséges támadás áldozata lett. Ellenőrizd a tárhely tartalmát, nem növekedett-e meg a nem kívánt fájlok száma, mint például megjegyzések a fórumon. Nézd át a .htaccess fájlban megadott beállításokat. A forgalmi statisztikák adataiban figyeld meg, mely országokból érkeznek a lekérdezések. Ha ezek külföldről, egzotikus országokból érkeznek, a weboldalra valószínűleg külső behatolás történt. Hasonlítsd össze az oldal tartalmát régebbi mentésekkel. A biztonság kedvéért frissítsd a belépési jelszavakat.
  • Abban az esetben, ha a weboldal forgalma jogos és mégis növelt I/O forgalmat tapasztalsz, a magas terhelést a PHP alkalmazás helytelen megírása is okozhatja. Nézd át a forráskódot, nem olvas vagy ír nagy mennyiségű fájlt feleslegesen.
  • Problémát egy spam-mel telített adatbázis is jelenthet. Az ilyen adatbázisra (általában több GB nagyságú) irányuló kérések feldolgozása hosszú időt igényel, ami magas CPU és I/O terhelést eredményez. Ennek következtében a weboldal is lelassul. Ellenőrizd az adatbázisok tábláit, főleg azokat amelyek megnevezése tartalmazza a “comments” kifejezést. Nézd át, hogy nem tartalmaznak-e nem kívánatos, főleg külföldi címekre irányuló hozzászólást. Az ilyen nem kívánatos bejegyzéseket töröld az adatbázisból, a táblákat pedig védd le CAPTCHA vagy GeoIP segítségével.

Hogyan csökkenthető a CPU terhelés:

  • Kapcsold be a weboldal cache-elés elérhető formáit.
  • Fontold meg a PHP változat frissítését a jelenlegi legmagasabb változatra és a legújabb változatú adatbázis szerver használatát. Ha egy szabványos CMS rendszert használsz, mint például a WordPress, Joomla!, vagy Drupal, javasoljuk, hogy frissítsd a legújabb változatra. A frissített változat fejlettebb, így gyorsabb is. Az újabb rendszerek biztonsági rendszere fejlettebb, így a támadó kevesebb biztonsági rést használhat fel a bejutáshoz.

Ha a weboldal forgalmának és forráskódjának megvizsgálása után is megnövelt CPU terhelést tapasztalsz, lehetséges, hogy az osztott tárhely nem felel meg az oldal üzemeltetésére. Ebben az esetben fontold meg a szerveres megoldásra (virtuális szerver) váltást. A megnövelt CPU, leterhelt tárhely veszélyeztetheti az osztott szerveren lévő többi tárhely működését is. Ebből az okból kifolyólag kérünk, hogy válts virtuális szerverre.

Frissítve: 23. szeptember 2021

Hasznos volt ez a cikk?

Kapcsolódó cikkek

Need Support?
Can't find the answer you're looking for?
Contact Support