1. Tudásbázis
  2. The Hosting
  3. Problémák és megoldások
  4. Mit tegyek, ha tárhelyemen magas az I/O terhelés?

Mit tegyek, ha tárhelyemen magas az I/O terhelés?

A megnövekedett I/O (Input/Output) terhelést a tárhelyén lévő fájlokhoz való hozzáférések megnövekedett száma jelenti. Az I/O terhelés statisztikái az Apache szerveren futó webalkalmazás és a lemeztömb, illetve RAM memória közti adatforgalmat határozzák meg.

A megnövekedett I/O terhelésnek több oka lehet:

  • A weboldal vagy annak egy része magas látogatottságnak örvend, ezért kérünk, ellenőrizd a weboldal logokat.
  • A weboldal lehetséges támadás áldozata lett. Ellenőrizd a tárhely tartalmát, nem gyarapodtak-e meg a nem kívánt fájlok, mint például a megjegyzések, kommentek a fórum részben. Nézd át a .htaccess fájlban megadott beállításokat. A forgalmi statisztikák adataiban figyeld meg, mely országokból érkeznek a lekérdezések. Ha ezek külföldről, egzotikus országokból érkeznek, a weboldalra valószínűleg külső behatolás történt. Hasonlítsd össze az oldal tartalmát régebbi mentésekkel. A biztonság kedvéért frissítsd a belépési jelszavakat.
  • Abban az esetben, ha a weboldal forgalma jogos és mégis növelt I/O forgalmat tapasztalsz, a magas terhelést a PHP alkalmazás helytelen megírása is okozhatja. Nézd át a forráskódot, nem olvas vagy ír nagy mennyiségű fájlt feleslegesen.
  • A megnövelt I/O terhelés gyakori oka saját biztonsági mentések készítése. A CMS rendszerek alapértelmezett beállításai szerint biztonsági mentéseket készítenek az egész tartalomról, a már meglévő mentéseket is beleértve. Az ilyen mentések nagysága (web + mentések) minden ismételt mentés során exponenciálisan növekedik, a tárhely így gyorsan megtelik vagy magas I/O terhelést okoz. A biztonsági mentések beállításainak ellenőrzését és a biztonsági mentések könyvtárának kihagyását javasoljuk, így nem készül biztonsági mentés a régebbi mentésekről. Másik lehetőség a biztonsági mentések teljes kikapcsolása, hagyatkozhatsz a mi biztonsági mentéseinkre (naponta készülnek és 14 napig elérhetőek).

Hogyan csökkenthető az I/O terhelés:

  • Kapcsold be a weboldal cache-elésének elérhető formáit.
  • Fontold meg a PHP változat frissítését a jelenlegi legmagasabb változatra és a legújabb változatú adatbázis szerver használatát. Ha egy szabványos CMS rendszert használsz, mint például a WordPress, Joomla!, vagy Drupal, javasoljuk, hogy frissítsd a legújabb változatra. A frissített változat fejlettebb, így gyorsabb is. Az újabb rendszerek biztonsági rendszere fejlettebb, így a támadó kevesebb biztonsági rést használhat fel a bejutáshoz.

Ha a weboldal forgalmának és forráskódjának megvizsgálása után is megnövelt I/O terhelést tapasztalsz, lehetséges, hogy az osztott tárhely nem felel meg az oldal üzemeltetésére. Ebben az esetben fontold meg a szerveres megoldásra (virtuális szerver) való áttérést. A megnövelt I/O, terhelt tárhely veszélyeztetheti az osztott szerveren lévő többi tárhely működését is. Ebből az okból kifolyólag kérünk, hogy válts virtuális szerverre.

Frissítve: 23. szeptember 2021

Hasznos volt ez a cikk?

Kapcsolódó cikkek

Need Support?
Can't find the answer you're looking for?
Contact Support