Kategóriák
Fejtágítás Ötletek és tippek Tech

Melyik programozási nyelvvel érdemes elkezdeni?

Sok jelenlegi pozíció valószínűleg teljesen eltűnik a közeljövőben. Akiknek nincs semmi félnivalójuk a munkahelyüket illetően, azok a programozók. Milyen programozási nyelvet érdemes megtanulni, és hol várható a legnagyobb kereslet az elkövetkezendő években? Olvassátok el cikkünket, hogy megtudjátok!

Java

A Java már hosszabb ideje vezeti a legnépszerűbb programozási nyelvek ranglistáját a világon. Az Oracle által megalkotott Java már 20 éves, és a szintaxisa a C és a C++ nyelvekből ered. Ez egy objektumorientált programozási nyelv. Az Android alkalmazások többsége is épp Javán fut, valamint a Fortune 500 keretén belül a vállalatok 90%-a is használja webes alkalmazások vagy saját webrendszerük keretén belül a back end létrehozásához.

C

A C az egyik legrégebbi és legelterjedtebb programozási nyelv. A géporientált nyelvek közé tartozik. Autók és elektronikai berendezések beépített rendszereiben használják. Gyakorlatilag minden elektronikát C irányít vagy közvetlenül C-ben van megírva. Több szakértő azt javasolja, hogy először a C-vel kell kezdeni, majd utána továbblépni a C# -re, C++-re, Java-ra vagy Python-ra.

C#

A C# (C Sharp) egy olyan objektumorientált programozási nyelv, amelyet a Microsoft fejlesztett ki a C++ és a Java nyelvek alapján. A C # széles körben használatos, és .NET-keretrendszeren belül működik. A C# programot a programozók többsége  Windows alkalmazások létrehozásához használja.

C++

Még egy pillanatig maradjunk a C-családban. A C++ a C szintaktikáján alapszik, és elsősorban nagy infrastruktúrájú szoftverek esetében alkalmazható. A C++ -t például az Apple ökoszisztémájában használják, valamint az Adobe szoftvertermékei (például a Photoshop), internetes böngészők, mint a Mozilla Firefox vagy a Google Chrome, valamint operációs rendszerek vagy számítógépes játékok is ezen a nyelven íródnak. A C++ használata valóban széles körű.

JavaScript

A JavaScript az egyik legrégibb programozási nyelv, a népszerűsége ennek ellenére még most is töretlen. A fejlesztők többsége a honlapok dinamikus elemeihez használják a JavaScriptet. A mobil eszközök és az Internet of Things népszerűségére való tekintettel a JavaScript és az AngularJS, NodeJS és a React framework-ök ígéretes jövővel kecsegtetnek.

Python

A Python egy interaktív programozási nyelv, amely támogatja az objektumorientált, strukturált és funkcionális programozást. A Python nyílt forráskódú nyelvként működik. Webes fejlesztések keretén belül alkalmazzák, de szoftverfejlesztés, adatbányászat vagy  gépi tanulás támogató nyelveként is használható.

PHP

A PHP egy nyílt forráskódú szkriptnyelv, amelyet elsősorban dinamikus weboldalak és szerveroldali ügyfél-kiszolgáló alkalmazások létrehozására használnak. A PHP iránti kereslet továbbra is magas, és ez valószínűleg nem fog megváltozni a következő néhány évben.

SWIFT

A SWIFT nyelvet az Apple fejlesztette ki 2014-ben az Objective-C alternatívájaként, és rövid idő alatt feltornázta magát a legnépszerűbb programozási nyelvek listájára. Sőt, úgy tűnik, hogy népszerűsége még mindig nő. A SWIFT célja Mac OS X és iOS alkalmazásainak fejlesztése. Képes együttműködni a Cocoa és a Cocoa Touch keretrendszerekkel. Megtalálható ugyanazokban a programokban, mint az Objective-C, a C és az Objective-C++.

GO

A Go programozási nyelvet a Google fejlesztette ki 2007-ben a C nyelvből levezetett szintaxissal. Bár ez egy statikus nyelv, tartalmaz néhány olyan tulajdonságot, amely inkább a dinamikus nyelvekre jellemző. Szerver szoftverekhez vagy asztali alkalmazásokhoz használatos. Jelenleg ez az egyik leggyorsabban növekvő alkalmazott nyelv.

Ruby

A Ruby egy objektumorientált szkriptnyelv, amely az egyszerűbb szintaxisnak és teljesítményének köszönhetően rendkívül népszerűvé vált. Jelenleg több olyan ismert nyelvvel is felveszi a versenyt, mint a Phyton és a Perl. A Ruby leggyakrabban Linux platformon, Unix típusú rendszerben használható, valamint szkript- és CGI szkriptírásra és akár GUI alkalmazások esetén is alkalmazható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük