Kategóriák
Tech

WordPress tárhely választás tanácsok – vendégpost

A budapesti székhelyű Usernet nevű webfejlesztő cég 15 éve segít vállalkozásokat céltudatos és hatékony online megoldásokat fejleszteni céljaik eléréséhez. Tusnádi István ügyvezető, aki rendszeresen ír tartalmat saját blogjukra, vállalkozott, hogy megosszon pár hasznos tanácsot sok éves tapasztalataik alapján.

Sok szempontból a WordPress tárhely kiválasztásának folyamata hasonló a megfelelő (üzleti) partner kiválasztásához. Egy rossz döntés hatással lehet az egész weboldalunk működésére, ráadásul egy esetleges későbbi változás vagy váltás is nehézzé válhat. Ráadásul manapság már számos tárhely szolgáltató áll rendelkezésre, ezért a választást sem egyszerű. Ezért felmerül a kérdés, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet? Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb tényezőket melyek segítséget nyújtanak a számodra legmegfelelőbb tárhely kiválasztásában.

Mire van a webhelynek szüksége? Kérdések melyek felmerülnek

  • Mekkora a weboldalad jelenlegi forgalma? És mennyit vársz a következő hónapokban?
  • Mennyire kell felhasználóbarátnak lennie a tárhely szolgáltatónak?
  • Előreláthatólag mennyi támogatásra lesz szükséged a szolgáltató részéről? (ügyfélszolgálat)
  • Mekkora összeget szánsz havonta a tárhely szolgáltatásra?

Ezek a legfontosabb kérdések, amelyekre válaszolnod kell, mielőtt nekikezdenél megkeresni és kiválasztani a számodra legmegfelelőbb tárhely szolgáltatást.

A legfontosabb tényezők a WordPress tárhely kiválasztása során

Sebesség és teljesítmény

A jó hardver alapvető fontossággal a tárhely kiválasztása során. Az elérhető memória (RAM), a processzor teljesítménye (CPU) és a rendelkezésre álló tárterület (HDD és SSD), mind nagyban befolyásolják egy weboldal teljesítményét.

A memória és processzor használata függ a weboldal tartalmától és a látogatók számától. Például amennyiben a weboldalad egy olvasott blog, ezért magas a látogatók száma, egy minimális költségű tárhely nem lesz elegendő a kiszolgálásához. A weboldalad a forgalom hatására le fog lassulni és előfordulhat, hogy a terheléstől időnként nem lesz elérhető. Egyértelmű, hogy egy ilyen tárhely kiszolgáló csomag nem elegendő a példában említett WordPress oldal kiszolgálására.

Napjainkban sok szolgáltató kínál tárhely csomagokat korlátlan tárterülettel. Ez nagyon jól hangzik, viszont nem a lemezterület méretének kell legyen az elsődleges szempontnak lennie, hanem annak, hogy a weboldal látogatója minél gyorsabban megkapja a keresett információkat. Vagyis az átviteli sebesség ami számít. A legszerencsésebb, amennyiben a szolgáltatód a weboldalad betöltési sebességét alacsonyan tudja tartani, még magas látogatói szám mellett is.

Egy weboldalak auditja során az egyik fő vizsgálandó területa betöltési sebesség, mivel az utóbbi időben főleg a mobilról történő böngészés előtérbe kerülésével ez lett az egyik kiemelt szempont, amely alapjaiban befolyásolja a felhasználói élményt vagyis azt, hogy mennyire lesz elégedett a látogató. Alig 1 másodpercnyi betöltődési idő különbség már jól kimutatható látogató szám illetve konverzió növekedést jelent egy weboldalon, ezért is lett az utóbbi időben kiemelten fontos tényező a weboldalak sebessége. Sebesség oldalról pedig az egyik meghatározó szempont a tárhely szolgáltató minősége.

A tárhely szolgáltatód oldalán egyértelműen láthatod, hogy mennyi memóriát, processzor teljesítményt és tárhelyet használsz. Ha ez közelít a maximumhoz, akkor érdemes magasabb csomagra váltani.

Általánosságban elmondható, hogy a költségesebb, drágább tárhely csomagok hatékonyabban ki tudják szolgálni a magasabb látogatószámot.

Támogatás és ügyfélszolgálat

Annak eldöntése, hogy előreláthatólag mekkora támogatásra lesz szükséged, nagymértékben függ attól, hogy mennyi ismerettel rendelkezel a különböző tárhely szolgáltatásokról. Sokkal kevesebb támogatásra és segítségre van szükség abban, ha ismered a WordPress telepítésének, áttelepítésének és egyéb beállításának a folyamatát.

Azonban abban az esetben, ha sok mindennel tisztában vagy, bármikor előfordulhatnak hibák melyek megoldásához segítségre lesz szükséged. Ezért érdemes olyan tárhely szolgáltatót választani, aki kiváló ügyfélszolgálattal rendelkezik. A legtöbb WordPress tárhely szolgáltató rendelkezik ügyfélszolgálattal. Ez lehet telefonos, email alapú, élő webchat és támogatói fórum fenntartása is. A legjobb, ha olyan tárhelyet választasz, melynek üzemeltetője mindegyikkel rendelkezik.

Azonban az általánosságban elmondható, hogy a legjobb ügyfélszolgálat az, amelyiknél a kérdések megválaszolása a leggyorsabban történik, függetlenül a kommunikációs csatornától.

Rendelkezésre állás (Uptime)

A legtöbb tárhely szolgáltató rendelkezésre állási ideje legalább 99,5%- os. Bár nem tűnik soknak azonban 0,1% – os eltérés már jelentős hatást gyakorolhat egy weboldal működésére egy nagy forgalmú weboldal, vagy például egy webáruház esetében. Szerencsére hazánkban a legtöbb tárhely szolgáltató esetében nem szokott fennakadás lenni a rendelkezésre állási időben.

Mi a különbség a különböző típusú tárhelyek között és milyen célra a legalkalmasabbak?

4 féle tárhely típus létezik, ezért nem árt tisztában lenni egy WordPress oldal elindítása előtt, hogy melyik, mire a legalkalmasabb.

  1. Megosztott tárhely (Shared hosting)
  2. Virtuális privát szerver (Virtual Private Server Hosting)
  3. Dedikált tárhely (Dedicated Hosting)
  4. Menedzselt tárhely (Managed Hosting)

Ezeken kívül még elérhető ingyenes WordPress tárhely is. Azonban ebben az esetben reklámok fognak megjelenni az oldalon. Amennyiben azt szeretnénk, hogy oldalunk megbízhatóságok tükrözzön és látogatóink „komolyan” vegyék, ne használjunk ingyenes tárhely szolgáltatást.

1. Megosztott tárhely (Shared hosting)

A legkevésbé konfigurálható, a legrugalmatlanabb a négy szolgáltatás típus közül, azonban a legolcsóbb is. A szolgáltatók egy szerverre több weboldalt helyeznek és köztük megosztott feldolgozási teljesítménnyel, memóriával és tárterülettel biztosítják a szolgáltatást. Ez azon a feltételezésen alapul, hogy a kisebb látogatottságú weboldalak nem használják folyamatosan és egyszerre a szerver erőforrásait.

Ez a rendszer tökéletes kiszolgálja az alacsony látogatottságú weboldalak igényeit. Hátránya azonban, ha az egy szerveren található weboldalak akár egyike is elkezd túl nagy forgalmat generálni, úgy a szerveren található összes weboldal működése lelassul, sőt össze is omolhat. A tárhely szolgáltatók többsége azonban fel van készülve erre az eshetőségre is, és a megnövekedett forgalmat bonyolító weboldal tulajdonosát áthelyezik más típusú tárhelyre, hogy megfelelően ki tudják szolgálni az igényeit és a többi weboldal működése se sérüljön.

Mivel ez a legolcsóbb tárhely típus, ezért megfelelő választás kisebb WordPress oldalak számára, akik még nem számítanak magas forgalomra. Azonban nem jó választás nagy forgalmú weboldalak és kereskedelmi célokat kiszolgáló website-ok, például webáruházak számára.

2. Virtuális privát szerver (Virtual Private Server Hosting)

A virtuális privát szerver esetén a tárhely szolgáltató teljesen az igényeid szerint lemezterületet, feldolgozási sebességet és memóriát biztosít számodra. Bármikor lehetőség van módosítani, hogy milyen erőforrásokra van szükség, azonban nem biztosítják egy teljes, különálló szerver teljesítményét.

Előnye, hogy csak azért az erőforrásért kell fizetni amit, beállítottunk magunknak. Használatával a webhelyünk nem lesz érzékeny a kiszolgálói túlterhelésekre, soha nem fog lelassulni amennyiben a beállítások során biztosítjuk, hogy a megfelelő erőforrások álljanak rendelkezésre.

Ideális választás olyan weboldalak számára, melyeket egy adott cél kiszolgálására hoznak létre és szükséges, hogy ki tudja szolgálni a folyamatos látogatottságot.

3. Dedikált tárhely (Dedicated Hosting)

A kiszolgáló szerver teljes erőforrása a rendelkezésre áll, ezért a weboldal soha nem fog lelassulni, leállni (előre nem látható esetek kivételével).

Azonban a dedikált tárhely bérlése általában nagyon drága. Erre a szolgáltatásra csak akkor van szükség, ha a webhely folyamatosan magas forgalmat generál és mindig rendelkezésre kell állnia. Ilyenek például a nagy forgalmú webáruházak.

4. Menedzselt tárhely (Managed Hosting)

Minden bizonnyal ez a legjobb megoldás egy átlagos felhasználó számára, mivel a weboldal teljes technikai háttér beállítását a tárhely szolgáltató végzi el. Ez a gyakorlatban az jelenti, hogy a felhasználónak kizárólag a weboldal tartalmának összeállításával kell foglalkoznia, minden mást a szolgáltató végez. Nem kell többek között a WordPress frissítésével, bővítmények kezelésével, vírusellenőrzéssel és napi biztonsági mentésekkel bajlódni, mert a tárhely szolgáltató mindezt elvégzi helyettünk.

A menedzselt tárhely szolgáltatás jellemzője még, hogy szinte sosincs webhelyleállás, mivel a szolgáltató mindig a forgalomnak megfelelő erőforrásokat biztosít számunkra.

Tökéletes megoldás azoknak a webhely tulajdonosoknak, aki csak a tartalom összeállításával akarnak foglalkozni amellett, hogy weboldaluk naprakészen és problémák nélkül működik.

Összefoglalás

Az ideális tárhely szolgáltató kiválasztása sosem egyszerű feladat. A cikkben szereplő tanácsok azonban megfelelő alapot nyújtanak a döntéshez. Ezen szempontokon kívül még segítséget nyújthat a végső döntés meghozatalában, ha rákeresünk a kiválasztott tárhely szolgáltatókra Google keresővel, és elolvassuk milyen visszajelzéseket kaptak a már meglévő ügyfeleiktől!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük