Kategóriák
Uncategorized

Mi az a webtárhely és hogyan válaszd ki a legjobbat?

Webtárhely szolgáltató választás vagy váltás előtt állsz? Akkor ez a cikk pont neked szól. 

Azt bizonyára te is tudod, hogy mennyire fontos, hogy vállalkozásod professzionális weboldallal rendelkezzen. Azzal viszont nem biztos, hogy tisztában vagy, hogy körülbelül 252 000 új honlap születik naponta a világon, a már meglévők mellé. 

Hogy ez miért fontos? Többek között azért mert, ezek közül a weboldalak közül valahogy ki kell tűnnie a te honlapodnak. Ennek pedig rendkívül fontos feltétele, hogy a weboldal gyorsan betöltsön, valamint hogy a funkcióját megfelelően ellássa. A hosting szolgáltatódnak ebben van kiemelkedő szerepe.

Mi az a webtárhely és hogyan működik?

A webtárhelyet gyakran emlegetjük angol nevén web hosting-ként, vagy csak röviden, tárhelyként utalunk rá. A webtárhely egy olyan online szolgáltatás, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy weboldal vagy online alkalmazás elérhető legyen az interneten. Ha tehát szeretnél honlapot saját magad vagy vállalkozásod részére, akkor mindenképpen szükséged lesz egy megbízható tárhely szolgáltatóra is. 

A web hosting szolgáltatást elképzelheted úgy, mint egy virtuális tárolót, ahol a weboldaladhoz szükséges fájlokat és adatokat tárolják. Ezek a „tárolók” valójában szerverek, amelyek folyamatosan kapcsolódnak az internethez, így amikor valaki megpróbálja elérni a weboldaladat, ezek a szerverek küldik neki az adatokat. A hosting szolgáltatás igénybevételével tehát gyakorlatilag helyet vásárolsz ezeken a szervereken, így biztosítva a honlapod folyamatos és zökkenőmentes elérhetőségét a világhálón. 

A webtárhely, tehát az alap, amelyre a weboldalad épül. 

A tárhely azonban nem az egyetlen, amire szükséged lesz a weboldalad üzemeltetéséhez. A domain a másik alappillér, amiről gondoskodnod kell. De nézzük meg, hogy pontosan mi is ez, és miért fontos. 

Mi az a domain?

A domain, teljes nevén domain név vagy tartománynév. A domain az IP cím (egyedi, csak számokból álló azonosító, amelyet a számítógépek egymás azonosítására használnak) szöveges megfelelője. Gyakorlatilag egy név, ami azonosítja és elérhetővé teszi az adott weboldalt a neten. Minden domain névnek egyedinek kell lennie, emelett pedig javasolt, hogy könnyen megjegyezhető legyen. 

A webtárhely és a domain szolgáltatások együtt biztosítják tehát, hogy a weboldalad látható legyen a felhasználók számára, és végrehajtsa az alapvető funkcióit. A teljes körű web hosting szolgáltatásnak köszönhetően, pedig professzionális e-mail címet is kaphatsz, saját domain névvel.

Milyen webtárhely típusok vannak?

Mielőtt web hosting szolgáltatót választasz, érdemes megismerni a különböző webtárhely típusokat. A leggyakoribb kategóriák az alábbiak:

Megosztott webtárhely

Ahogyan azt a neve is mutatja, a megosztott tárhely azt jelenti, hogy több weboldal is osztozik ugyanazon szerver erőforrásain. Ár szempontjából gazdaságos lehet, mivel a költségeket több felhasználó között osztják szét. Ez a megoldás jellemzően a kisebb és kevésbé forgalmas weboldalak számára lehet megfontolandó választás.

Dedikált szerver

Az adott szerver teljes erőforrását egyetlen ügyfélnek szentelik. Ez a megoldás kiemelkedően magas teljesítményt, biztonságot és konfigurálhatóságot kínál. Jellemzően nagy méretű, forgalmas weboldalak, alkalmazások vagy nagyvállalati projektek számára lehet megfelelő alternatíva.

Felhőalapú web hosting

A weboldalak működéséhez szükséges erőforrásokat virtuális környezetben biztosítják, több fizikai szerveren elosztva. Költséghatékony megoldás, emellett pedig rugalmas skálázhatóságot kínál. Könnyen lehetővé teszi ugyanis a források dinamikus növelését vagy csökkentését, az aktuális igényeknek megfelelően.

VPS-tárhely

A VPS a Virtual Private Server, azaz a virtuális magán-szerver rövidítése. A különálló virtuális szervereket egy fizikai szerveren tárolják. Köztes megoldás a megosztott és a dedikált tárhely között, biztosítva a megnövelt konfigurálhatóságot és teljesítményt. A VPS tárhely kiváló választás lehet webshophoz, nagy látogatottságú alkalmazásokhoz és portálokhoz.

Hogy válaszd ki a számodra legjobb tárhely szolgáltatót?

A webtárhely a weboldalad otthona lesz, a weboldalad pedig a céged vagy vállalkozásod arca a virtuális térben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy körültekintően válassz webtárhely szolgáltatót. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venned: 

Webtárhely biztonság

Az egyik leglényegesebb tényező web hosting szolgáltató választáskor, hogy megfelelő védelmet nyújtson a weboldalad számára. Döntés előtt ellenőrizd a szolgáltató által nyújtott biztonsági funkciókat, például tűzfalakat, SSL-támogatást és rendszeres biztonsági frissítéseket.

Tárhely mérete

A tárhely mérete is kardinális kérdés, hiszen a túl kicsi fennakadásokat okozhat a weboldalad működésében, a túl nagy meg felesleges kiadásokat eredményezhet. Ellenőrizd a tárhely szolgáltató által kínált tárhely területet és adatforgalmat, majd válassz a szükségleteid alapján. Ha szükséges, konzultálj a szolgáltatóval mielőtt döntesz.

Domain kiszolgálás

Az egyszerűbb adminisztráció és a könnyebb kezelhetőség érdekében érdemes olyan webtárhely szolgáltatót választani, amely a domain regisztrációban is tud segíteni. A webhosting csomag kiválasztása előtt pedig gondold át, hogy hány domain kiszolgálására lesz majd szükséged.

Gyorsaság és teljesítmény

Ez az a két tényező, amiben szintén nem érdemes kompromisszumot kötni. Ha túl lassú a betöltés, akkor a látogatók elnavigálnak az weboldaladról, ráadásul a keresőmotorok is hátrébb sorolják a találati listában. A gyenge teljesítmény pedig nem csak a felhasználói élményt rontja, de a weboldal funkcióinak ellátását is akadályozhatja.

Webtárhely árak

A webhely ár rendkívül fontos faktor a hosting szolgáltató kiválasztásakor. Néha azonban nehéz lehet a döntés, főleg ha az almát próbálod a körtével összehasonlítani. Ezért javasoljuk, hogy a fenti tényezőket összevetve válaszd ki a legjobb ár-érték arányú megoldást.

Hogyan segíthet a Websupport tárhely szolgáltató?

A Websupportnál elkötelezettek vagyunk amellett, hogy professzionális és rugalmas megoldást nyújtsunk minden tárhely igényre. Íme néhány érv, hogy miért éri meg minket választani, ha megbízható hosting szolgáltatót keresel:

  • Több mint web hosting: Professzionális tárhelyed mellé saját domaint és e-mail címet is tudunk biztosítani. Sőt, akár a weboldaladat is elkészítheted velünk.
  • Szakértő ügyfélszolgálat: Chatbotok helyett valódi szakértőink segítségét kínáljuk, a hét minden napján.
  • Felhasználóbarát kezelőfelület: A WebAdmin-t úgy alakítottuk ki, hogy ne csak az IT szakemberek, hanem mindenki számára könnyen átlátható és kezelhető legyen. 
  • Korlátlan mennyiségű aldomain: A saját domain-ed mellé korlátlan mennyiségű aldomain-t biztosítunk, ezzel is támogatva vállalkozásod növekedését. 
  • Próbaidőszak: Teszteld le web hosting szolgáltatásunkat 14 napig, és ha nem vagy elégedett, visszafizetjük a szolgáltatás árát.
  • Biztonság: A tárhely szolgáltatásunk mellé automatikusan biztosítjuk az SSL tanúsítványt is. Ennek köszönhetően weboldalad megkapja a HTTPS előtagot, ami a biztonságos böngészést jelenti a felhasználók számára.
Nő-laptop-internet-webtárhely

Websupport: Megoldás minden tárhely igényre

Webshopot indítanál? Szeretnél gyorsan saját honlapot, bonyolult programozás nélkül? Nagy teljesítményre és rugalmasságra van szükséged a weboldalad számára? Mindenre van megoldásunk.

Professzionális webtárhely szolgáltatás

Teljeskörű hosting szolgáltatást biztosítunk weboldalad és e-mailjeid számára. Háromféle web hosting csomagot állítottunk össze, hogy le tudjunk fedni minden igényt, akár egy kisebb webshopról, akár egy nagy tömegeket kiszolgáló honlapról van szó. A fizetési ütemezésben is rugalmasak vagyunk. Választhatsz a havi vagy éves díjfizetési lehetőségeink közül. 

Domain regisztrációs szolgáltatás

Ha a Websupportot választod, akkor biztos lehetsz benne, hogy könnyedén kezelheted majd valamennyi domain címmel kapcsolatos teendődet. Tapasztalatunkat jól mutatja, hogy regionális szinten mi kezeljük a legtöbb domaint. 

Saját weboldal kódolás nélkül: Kliki

A Kliki-vel azoknak nyújtunk kényelmes megoldást, akiknek nem csak tárhelyre van szüksége, de saját weboldalra is. Ez utóbbit pedig szeretnék minél gyorsabban és egyszerűbben, ugyanakkor professzionálisan megoldani. A Kliki honlapkészítő alkalmazásunkkal akár egy óra alatt saját weboldalad lehet, egyedi e-mail címmel.  

Valósítsd meg ötleteidet online a megfelelő webtárhellyel 

Ahogyan azt olvashattad a tárhely a weboldalad, azaz az online jelenléted egyik legfontosabb elemének az alapja. Bízunk benne, hogy cikkünk segítségével sikerült jobban megértened, hogy mi is az a webtárhely és hogy milyen szempontok alapján válassz web hosting szolgáltatót.

Ha további kérdésed van a témában keresd bátran a Websupport ügyfélszolgálatát. Szakértő kollégáinktól a lehető legrövidebb időn belül választ kapsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük