Kategóriák
Fejtágítás

Hogyan legyen saját webcímed (domained)?

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy saját blogod vagy weboldalad legyen? Esetleg egyéni vállalkozó vagy, aki online szeretne ügyfeleket szerezni? A megoldás mindenkinek ugyanaz: saját webcím, azaz domain rendelése.

Mit jelent a saját domain?

Egyszerűen fogalmazva ez lesz a weboldalad címe. Minden weboldalnak van egy címe, hiszen anélkül nem lehet megtalálni az interneten. A beállításától függően a domain cím mutathat egy weboldalra, de akár egy profilra is egy közösségi oldalon.

A domain név tehát minden esetben egyedi. Az alábbi elemekből áll:

Level 1 domain: .hu, .eu, .com, .net stb. végződések. Nevezik TLD-nek is ( „Top Level domain”).

Level 2 domain: mintadomain.hu (ez lesz a regisztrált domain). Gyakorlatilag az egyedi része a webcímednek.

Level 3 domain: például blog.mintadomain.hu vagy sugo.mintadomain.hu. Ez a subdomain, amiből a Websupportnál szinte bármennyi lehet

Gondolj a domainre úgy, mint egy családi házra. A domain név a ház címe, utca és házszám. A weboldalad pedig a házad, a telek pedig a hosting, azaz webtárhely.  

Mi nem része a domain névnek? Mi az a www?

A webcím egy része a www, ami az angol world wide web kifejezés rövidítése. Ez nem része a domain címnek, tehát, amikor domaint rendelsz magadnak, akkor nem szükséges odaírni. Az internet hajnalán ezzel jelezték, hogy egy weboldal az interneten van, és nem más hálózaton. A lényeg, hogy a legtöbb weboldal betöltődik www nélkül is. 

Hogyan tudok saját domaint rendelni?

Térjünk is a lényegre, hogyan lehet domaint vásárolni?

Nézzük lépésről lépésre

  1. Először is gondolj ki néhány lehetséges domain nevet és végződést. Korábban itt írtunk róla, hogyan érdemes egy jó domain nevet kitalálni.
  2. Második lépésben ellenőrizd, hogy szabad-e a kiválasztott domain. Ez a Websupport domain keresőjében könnyedén megteheted. 
  3. Harmadik lépésben válassz egy regisztrátort, aki bejegyzi a domaint számodra. Szívesen ajánljuk magunkat, a rendszerünkben könnyedén és egyszerűen tudod megrendelni a kiválasztott webcímet. Ha további kérdésed lenne, akkor ügyfélszolgálatunk szívesen segít!
  4. Aztán már csak a kifizetés van hátra. Aggodalomra semmi ok, a domain ára egységes végződésenként, és általában nem kell mélyen zsebbe nyúlni érte. (.hu domain a Websupportnál csak 1999 Ft + ÁFA 2 évre)

Javasoljuk, hogy a domaint mielőbb rendeld meg, ha van egy jó ötleted. Az alacsony ára miatt még akkor is megéri, ha rögtön nem fogsz mögé honlapot tenni. Viszont így elkerülheted, hogy az ötleted valaki más foglalja le előled!  

Mi történik a megvásárolt domain névvel?

Természetesen a sikeres vásárlás pillanatától kezdve a domain a tiéd. (A .hu domain esetében van pár óra, amíg ellenőrzik, hogy minden rendben van-e.)

A domain nevet érdemes hozzákapcsolni egy tárhelyhez. Mint fent is említettük, a webtárhelyen fog lakni a honlapod. Tehát tárhely nélkül nem lehet honlapot készíteni, ez a második fontos összetevő a folyamatban. 

Fontos, hogy a weboldalad céljának megfelelő csomagot rendelj. A tárhely rendelés egy gyors folyamat, nálunk pedig könnyedén össze is tudod kapcsolni a domain neveddel, csupán egy klikk az egész.

A domain és tárhely további előnye, hogy így a domain névvel megegyező saját email címeid is lehetnek. Például: info@mintadomain.hu 

Aztán innentől kezdve rajtad áll, hogy fog az új honlapod kinézni. Semmi baj, ha kezdő vagy, számos cikkünk foglalkozik vele, hogyan indulj el egy bloggal, vagy mit mondj egy webfejlesztőnek.  

Ha pedig kérdésed lenne, akkor ügyfélszolgálatunk szívesen segít! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük