Kategóriák
Tech

Mi az a VPN és miért használd?

Lehet hallottad már ezt a 3 betűs rövidítést, és mindig is kíváncsi voltál, hogy mit jelent, és miért említik az internetes biztonság egyik fontos elemeként. Ebben a cikkben röviden megnézzük, hogyan működik a VPN, és mire tudod használni.

Mi is a VPN?

A VPN a Virtual Private Network (virtális privát hálózat) rövidítése. Lehetséges, hogy a munkád során már találkoztál ezzel a rövidítéssel. Ha home office-ban, vagy laptoppal dolgozol és hozzá kell férned távoli erőforrásokhoz és szerverekhez, akkor gyakran a cég telepít a gépedre klienst. Nem véletlenül, hiszen biztonságot és védelmet nyújt az esetleges veszélyekkel szemben.

Hogyan működik?

Amikor a VPN aktív, akkor a valódi IP címed elrejtésre kerül, olykor egy teljesen más országból vagy kontintensről érkezőnek látnak bizonyos, kíváncsiskodó weboldalak. 

VPN nélkül az alábbi módon működik a folyamat: Normál felhasználóként először az internetszolgáltatód (lenti ábrán ISP) rendszeréhez csatlakozik a számítógéped (okostelefonod vagy tableted), ami kioszt a készülékednek egy dinamikus IP címet. Ezután eljuttat a weboldalhoz, amit szeretnél megtekinteni. A megnyitott weboldal látja a dinamikus IP címedet, a szolgáltatód pedig látja, hogy milyen szerverek felé indítottál forgalmat, ezáltal közvetetten megismerheti, hogy milyen oldalakat nyitsz meg. Azaz, hogy mit is csinálsz a neten.

VPN nélkül

Itt jön képbe a VPN: segítségével az internetszolgáltató rendszeréből a privát hálózati szolgáltató rendszerére csatlakozol, ahol egy fiktív IP címet kap a kapcsolat, a megnyitott weboldalak így nem látják a valódi IP-det, és nem tudják, hogy ki böngészi őket. Olyan ez, mint egy internetes álarc.

VPN séma

A megtekintett weboldalak ugyanis nem látják a valódi IP címedet, ami alapján azonosíthatnak. A valódi földrajzi helyzetedet sem látják, egyes VPN szolgáltatóknál pedig megadhatod, mely országból szeretnéd láttatni a csatlakozásodat.

TIPP: Kipróbálhatod, hogy miként látják a tartózkodási helyedet az IP címed alapján, ehhez csak egy online IP azonosító oldalt kell megnyitnod, például az iplocation.com-ot.

Mi a VPN használat előnye?

Az azonosságunk elrejtése sok országban az egyetlen opció a blokkolt tartalmak elérésére. Ha egy állam blokkolja a hozzáférést bármilyen “nem kívánatos” weboldalhoz, VPN segítségével megkerülhető ez a tiltás, ezáltal hozzáférhetővé válnak a nagyvilág hírei, a távoli ismerősök, stb. Cenzúra és megfigyelés nélkül.

Magyarországon talán más okok miatt érdemes használni ezt a meoldást. Nagyobb biztonságot szeretnél és elrejtőznél a nem kívánt mefigyelés elől? Csatlakozz a hálózatra VPN-en használatával, ami nem csak biztonságos, titkosított kapcsolatot nyújt, de segít elkerülni a földrajzi elhelyezkedés alapján működő tartalmi korlátozásokat is. Néhány ilyen helyzet például:

  • Olyan szolgáltatásokat szeretnél igénybe venni, amit esetleg korlátoznak földrajzilag, és nálunk nem elérhető.
  • Szeretnél olyan weboldalakat megnézni, amelyek tartalma régiónként, országonként eltérő.
  • Szeretnél olyan sorozatokat és filmeket online megnézni, amelyek esetleg a régióban nem érhetőek el.

Fontos: ha bejelentkezel az adott webes szolgáltatásba a fiókoddal pl. Gmail-be, és VPN-en keresztül böngészel, a Google követni tudja a netes tevékenységedet. Ezért inkognitó módot kell használni mellé, így a böngésződben mentett cookie-k (sütik) alapján nem tudnak majd követni. 

Egy másik előnye a VPN használatának az internet kapcsolatod titkosítása. A kliens ugyanis egy titkosított csatornát hoz létre az eszközöd és a VPN szerver között, így a külső támadásoktól is aránylag védett vagy. Jól jön ez a védelem, amikor egy nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozol, pl. a repülőtéren vagy egy kávézóban.

Az internetszolgáltatóm látja, hogy VPN-t használok?

A VPN védelmet nyújt a kíváncsiskodó oldalakkal szemben, de ki fog tudni róla, hogy ilyen megoldást használok?

Válasz: Igen, az internetszolgáltatód tudomást szerezhet róla.

Látja-e bárki, hogy milyen weboldalakat látogatok meg VPN-en keresztül?

Válasz: Igen, a VPN szolgáltatód.

A VPN egy titkosított “alagúton” (tunnel) keresztül bonyolítja a forgalmat. Ha az internetszolgáltató szeretné, ki tudja deríteni, hogy használsz-e ilyen eszközt. Ugyanakkor ők csak a VPN irányába történő kéréseket látnak, viszont az általad megtekintett oldalakat nem. (Tehát látják az alagutat, de a benne lévő forgalmat nem.)

Mi a helyzet a VPN szolgáltatóval? Fontos, hogy megbízható szolgáltatót válassz, aki megvédi böngészési adataidat, mindezt elérhető áron.

Válassz olyan VPN szolgáltatót, amely garantálja, hogy gyakran törli a előzményeid naplófájljait (logfájlok) és széles felhasználói bázissal rendelkezik. Minél többen használnak egy ilyen szolgáltatást, annál nehezebb azonosítani az egyes felhasználókat. 

Érdemes utánajárni, hogy az adott szolgáltató hány szerverrel rendelkezik és azok hol vannak, ill. Nyújt-e a szolgáltatató ún. kill switch funkciót, ami megakadályozza hiba esetén a valódi IP címed megismerését.

Néhány példaként említhetjük az ExpressVPN-t, a NordVPN-t, vagy a svájci ProtonVPN-t, a már jólismert titkosított email szolgáltató ProtonMail-től. Érdemes az igényeidnek megfelelő szolgáltatót választani. Reméljük ez a cikk segített az indulásban!

Ui: Ha a weboldalad biztonságát szeretnéd növelni, akkor ezt a cikket javasoljuk kiindulásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük