Kategóriák
Fejtágítás

Mi lesz ha letilt a Facebook? – Egy erős ok hogy saját honlapod legyen

Érdekesen kezdődött 2022 a Websupport Magyarország számára, Facebook oldalunk közzétételét ugyanis visszavonták. Az eset jól példázza, hogy miért van szükség saját honlapra, és milyen veszélyeket rejt magában a digitális “egy lábon állás”. Sajnos sok vállalkozás van kitéve hasonló kockázatnak, cikkünkben elmondjuk mit érdemes tenni ellene. 

Csak a Social Network?

A közösségi oldalak számos lehetőséget nyújtanak a cégek és egyéni vállalkozók számára, hogy tartsák a kapcsolatot a rajongóikkal, ügyfeleikkel, valamint akár közvetlenül is értékesítsenek számukra. Nem véletlen, hogy a cégek nagy része meg is elégszik egy-egy Facebook vagy Instagram oldal üzemeltetésével. Könnyű posztolni, üzenetet küldeni, fotót készíteni és feltölteni.

Éppen ezért az egyéni vállalkozók jó része dönt úgy, hogy elegendő csak egy közösségi oldalt üzemeltetnie. A felsorolás nem teljes, de a fodrászok, kozmetikusok, stylistok, fotósok, művészek, coachok, marketingesek, de még éttermek is gyakran “beérik” csak egy Instagram oldal üzemeltetésével. Míg a saját honlap készítését jobb esetben elhalasztják, rosszabb esetben felesleges kiadásnak vagy fáradozásnak tekintik.

A gond akkor jön, ha valamilyen okból a közösségi oldalad egyszer csak nem lesz elérhető. Nézzük meg a leggyakoribb okokat, amikről hallani.

Egyre szigorúbb szabályozás és ellenőrzés

A Facebook számos botrányon van túl, aminek eredményeképp szigorított hirdetési szabályzatán és moderálási módszerein, miközben saját állításuk szerint sincs elegendő kapacitásuk a folyamatos fellebezések kezelésére és döntéseik felülvizsgálatára. Egyre több olyan esetről hallani, ahol a közösségi oldal (illetve az ellenőrző személy és algoritmus) félreérti egy-egy poszt vagy reklám tartalmát, majd esélyt sem adva visszavonja nem csak az adott bejegyzést, hanem az egész oldalt.

Ez történt a Websupport Magyarország oldalával is, egyik posztunkat ugyanis szexuális tartalomnak észlelték (noha egyértelműen nem volt az, lásd lent). Ezt követően pedig az oldalunk elérhetetlenné vált a Facebookon. 

Miért frusztráló az ilyesmi?

  • A Facebookkal rendkívül nehéz kommunikálni. Nincs telefonszám, amit ilyenkor fel lehet hívni, nincs ezzel foglalkozó telefonos ügyfélszolgálat.
  • Ha a Facebook úgy dönt, az oldalad teljesen elérhetetlen lesz a közönség számára, olyan mintha nem is létezne és soha nem is létezett volna. Az oldalad moderálásról a közönséget nem értesítik.
  • Nem derül ki, mi is volt a probléma az adott képpel vagy bejegyzéssel. A Facebook annyit közöl, hogy megsértetted a szabályzat adott pontját, de nem mondja meg, hogy konkrétan mivel és mit kell tenned, hogy ezt elkerüld.
  • Ha a Facebook döntésével nem értesz egyet, azt csak az általuk megadott néhány válasz sablon segítségével jelezheted.
  • Nem transzparens a fellebbezési folyamat. Nem derül ki, hogy egyáltalán olvasták-e a kérelmed, vagy mennyi idő van hátra az elbírálásáig és meddig nem lesz elérhető az oldalad, illetve milyen információt kellene még megadnod.

Akinek volt már elérhetetlen a céges vagy saját oldala, az tudja, hogy egy ilyen folyamat milyen frusztráló és bizonytalan helyzetet eredményez. Az ügyfeleid közben nem tudnak elérni Facebookon vagy Instán, sőt az email címed és a telefonszámod (és más kontaktod) sem tudják megnézni, hiszen az is csak ott volt feltűntetve.

Az oldalad vagy adatlapod meghackelik

A világ legnagyobb közösségi hálója nyilván folyamatos célpontot jelent a különböző rosszindulatú hacker csoportoknak. Olyan is előfordul, hogy valakitől úgynevezett adathalász módszerekkel szerzik meg a belépési adatait. 

Ha pedig valaki bejut az adatlapodra az a nevedben mindent meg is tud tenni. Megnézheti az üzeneteid, posztolhat a nevedben, de, ami a leggyakoribb, hogy az általad üzemeltetett oldalakra és hirdetési fiókba is beléphet. Itt a hackerek következő lépése a többi admin kirúgása lesz. Sajnos ilyen esetben is gyakran elvesztik a tulajdonosok az irányítást a Facebook vagy Instagram oldaluk felett, amit nehéz visszaszerezni a fent már ismertetett okok miatt.   

A Facebook és Instagram egyszerűen leáll

2021-ben többször is előfordult, hogy egyszerűen sem a számítógépről, sem a mobilalkalmazásról nem lehetett használni a közösségi oldalakat, mert nem várt globális leállás következett be. Ez mindenkit értintett, ugyanakkor az internet többi részével semmi probléma nem volt: sokan ekkor döbbentek rá, hogy milyen fontos saját honlapot üzemeltetni. 

Leállások szinte minden digitális cég életében előfordulnak. Egy-egy perc természetesen belefér, de amikor órákról beszélünk, az már érződhet a napi bevételeden is. 

Saját honlap: ne B terv legyen, hanem az A.

A saját honlapokkal szemben a leggyakoribb érv, hogy komplikált létrehozni, költséges üzemeltetni, és amúgy sincs rá szükség a közösségi média uralta világban. A fenti példák azonban megmutatják, hogy még egy egyéni vállalkozó számára is van értelme legalább egy egyszerű honlap üzemeltetésének. 

Ennek létrehozása ugyanis már jóval egyszerűbb, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt. A blogunkon már több cikkben írtunk róla, hogy milyen könnyű saját blogot vagy épp honlapot indítani. Ha pedig tényleg nem kell sokat tudjon az oldal, akkor a programozás nélkül is használható, “kattintgatós” Kliki alkalmazásunkat javasoljuk. 

Digitálisan is több lábon állni

Ahogy a való életben is, úgy digitálisan is érdemes több lábon állni. Manapság egy egyszerűbb honlap elindítása nem jelent akkora költséget egy vállalkozás számára, viszont számos előnyt tartogat a közösségi oldalak használata mellett.

A honlapodon személyre szabhatod a tartalmat, jobban átadhatod a céged vagy szolgáltatásod lényegét, hangulatát, értékeit. Te döntheted el mit és hogyan emelsz ki rajta. Ráadásul még mindig nagyon menő, ha egyéni vállalkozóként a saját neved lesz az internet címed, de bármilyen más nevet is adhatsz neki.

Ne várd meg a kínos pillanatokat, és indítsd el a honlapod még ma! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük